Как работи мозъкът ни, докато пазаруваме

Пак ми отиде заплатата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С помощта на компютърен томограф могат да се проследят процесите, протичащи в човешкия мозък дори в момента на вземане на решение за определена покупка, съобщава немският вестник "Ди Велт" (Die Welt).

Учени от Станфордския университет в Калифорния под ръководството на д-р Брайън Кнутсън са изследвали подробно мозъчните реакции на потребителите в момента, когато вече са наясно какво искат да си купят. Именно тогава нервните клетки сравняват предполагаемата радост от положителните качества на стоката с огорчението от похарчените пари.

Експертите са приложили магнитно-резонансна томография, чрез която е възможно да се установи кои звена от главния мозък се снабдяват активно с кръв. Непосредствено преди теста лекарите са предполагали, че свързаните с шопинга чувства на болка или радост възникват в различни части на главния мозък.

На практика обаче се оказва, че предпочитането на един или друг артикул е активирало само отдели, разположени в кората на главния мозък.

В заключение канадски специалисти от Института по неврология в Монреал пък поясняват, че логическата верига на вземане на решение, която възниква в главния мозък, е съществувала дълго преди появата на търговията и тогава е служела основно за търсене на храна или партньор, а също, за да се избегнат опасности, т.е. напълно първични инстинкти.

Това според учените може да обясни поне отчасти неспособността на човек винаги да мисли рационално, когато преценява какво да купи и какво - не.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти