От колко точно гимнастика се нуждаем

Семейство за пример
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че здравият човек има нужда само от две минутно сутрешно раздвижване, за да не изгуби добрата си физическа форма. Това твърдят канадски учени, които са анализирали спортисти, разделени на три групи.

Участниците от първата група са тренирали всеки ден по 2 часа, без да се напрягат, а от втората – по 10 минути дневно със средно физическо натоварване. Спортистите от третата група са отделяли на това занимание само 2 минути, но натоварването е било максимално, пише "Здраве.bg".

Експертите сравнили нивото на потребление на кислород от мускулите на спортистите от трите групи. Данните сочат, че този показател е почти еднакъв за всички, т.е. показателите за физически тонус при всички участници са еднакви.

Изследователите смятат, че ако всеки човек още от детството си е създал навика всяка сутрин да се натоварва физически добре в продължение на две минути, то тогава болните хора биха били много по-малко.

"Ако организмът е отслабнал, натоварването трябва да се избира строго индивидуално. Например, за да поддържат доброто си здравословно състояние, някои мъже и жени се нуждаят само от 30-минутно ходене на чист въздух", допълват учените, цитирани от международната информационна агенция "Ройтерс".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти