Създадено за OmniBiotic 6

Осмели се това лято да влезеш във водата

Осмели се това лято да влезеш във водата
Снимка: iStock/Getty Images

Всяко лято хиляди жени прекарват отпуската си край басейна и на плажа, вместо да се къпят, да плуват и да се наслаждават на ласките на водата.

Причината я знае всяка edna от нас, макар да не смеем да я произнесем на глас - гъбични инфекции. Тези ужасно досадни и понякога опасни състояния на женските най-нежни части се причиняват от нарушаване на финия баланс на интимната микрофлора.

Снимка: iStock/Getty Images

Микрофлората или т.нар микробиом е съвкупността от всички полезни бактерии, населяващи човешкото тяло. На различните места по тялото, бактериите са различни, защото изпълняват разнообразни специфични функции.

Вагиналният микробиом например се състои основно от лактобацили или млечно кисели бактерии. Функцията на тези бактерии е да поддържат ниско pН, като по този начин се възпрепятства размножаването на патогени, т.е гъбички.

Балансът на микробиома обаче много лесно се нарушава и затова и гъбичните инфекции са толкова често срещани състояния. Ето някои от факторите, които могат да повлияят негативно на интимната флора:

прием на антибиотици

неподходящи почистващи средства

хормонални промени

носене на тясно, синтетично бельо

посещение на басейни със съмнителна хигиена

стрес

тютюнопушене

И понеже сме в сезона на басейните и прилепналите летни дрешки, ето няколко конкретни съвета как да изживеете лятото без притеснения за здравето си:

Памучното бельо е най-добрият приятел на жената в горещите летни дни

В горещите слънчеви дни ни се иска бельото да е възможно най-минималистично, да е секси, да е предизвикателно. Истината обаче е, че единствено памучното бельо запазва финия баланс на интимната област и ни пази от инфекции. Винаги избирайте правилния номер и избягвайте да носите прекалено тясно бельо.

Нека банските съхнат на шезлонга, не върху вас

Свикнали сме банските ни да изсъхват върху нас. Ако държите на здравето си обаче, е хубаво да сваляте мокрите бански и да обличате сухи, за да не рискувате да развиете инфекция.

Още повече, че така ще намалите времето, през което вредните химикали, дезинфекциращи басейна, ще са в досег с тялото ви и с най-интимните ви зони. Именно химикалите са сред най-честите причинители на гъбични инфекции през лятото - тяхната роля е да убиват всички микроорганизми, без да правят разлика между “добри” и “лоши”.

Снимка: iStock/Getty Images

Балансиращи измиващи продукти

Продуктите за интимна хигиена трябва да са с неутрално pH, за да не нарушават баланса на микрофлората. Затова и душ геловете и сапуните не са удачен избор за интимна козметика - те са с високо pH и не са препоръчителни. Гинеколозите съветват хигиената да се поддържа само с вода или със специално създадени за интимна грижа измивни средства.

Сигурна бариера

Снимка: Vedra International

С всички съвети по-горе предпазваме кожата си от агресивното влияние на външните фактори, но лактобацилите, намиращи се във влагалището, понякога трудно могат да бъдат опазени.

Именно по тази причина има и толкова много жени сред нас, които избягват да влизат в басейн, за да не ги сполети поредната инфекция. Вместо да се лишавате от летни удоволствия, помогнете на тялото си да изгради сигурна бариера срещу гъбичките с подходящ пробиотик като Омни-Биотик 6.

Щамовете полезни бактерии, включени в състава на Омни-Биотик 6, могат да повишат защитните сили на организма, като повлияват нивата на NK–клетки (т.нар. естествени убийци) и секреторен имунуглобулин А (slgA).  Клетките “естествени убийци” имат способността да унищожават вирус инфектираните клетки в нашия организъм, а секреторният имуноглобулин А (slgA) има водеща бариерна функция във всяка една лигавица (включително и тази във влагалището). По този начин се подобрява естествената способност на тялото ни да ни предпазва от вирусни и бактериални инфекции.

Снимка: Vedra International

Приемът на специфични, високо дозирани пробиотични комбинации като Омни-Биотик 6 води до балансиран състав на микробиома и до подобрен имунен отговор на лигавиците, така че да се чувствате спокойни около и във басейна.

Търсете Омни-Биотик 6 в по-добрите аптеки или онлайн на vedrashop.bg.

Вижте и няколко съвета от д-р Генчева, изтъкнат  акушер-гинеколог с дългогодишна практика в София.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти