Осмели се да споделиш: в твоята слабост е твоята сила

Осмели се да споделиш: в твоята слабост е твоята сила
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

"Всеки човек най-напред е отговорен за себе си и първо трябва да изпълни повелите на душата си, и едва тогава очакванията на другите." Мехтхилд Шефер

Всеки от нас има задачи, които може да разреши, носи отговорности, които може да понесе. Усещането за полезност е мед за човешката душа; то ни помага да разгърнем потенциала си и да служим за свое и за общо благо. Помага ни да се себеосъществим.

Доброволно поетата „раница” се носи леко и когато е тежка. Но е важно тя да бъде по силите и по плещите ни. И по волята на душата ни. Иначе от вдъхновяващо предизвикателство отговорността може да се превърне в обременяващ товар – когато решим, че сме незаменими; когато трайно надхвърлим границите си на издръжливост; когато, макар и с добри намерения, откажем да предадем на спътниците си тяхната част от общата задача. Така насилваме себе си в стремежа си да изпълним очакванията към нас. Да надценяваш и да претоварваш себе си също е форма на насилие – и като всяко насилие води до загуба на сила и на смисъл.

Да споделяш отговорността е доверие – и към себе си, и към другия. То е и споделяне на радостта – както от поемането на ангажимента, така и от осъществяването на начинанието.

Такова споделяне на отговорности и задачи обаче е особено трудно за можещи, успешни, силни и отговорни хора. Необходимо е признаване и осъзнаване на своите страхове и притеснения и ограничения, желание за освобождаване от перфекционизма, готовност за надрастване на убеждението, че само ние можем да свършим най-добре необходимото и да доведем започнатото до успешен финал.

Преразпределянето на товара на ангажимента и отговорността ни помага да не изчерпим силите си, което закономерно би ни довело до отказ от участие и до отхвърляне на цялото бреме.

В такива периоди на обезверяване, униние и обезсилване на помощ ни идва и Баховата есенция от цветовете на бряста.  Едуард Бах я предназначава  „за онези, които вършат добра работа, следват призванието на живота си и се надяват да постигнат нещо важно, често от полза за човечеството. Понякога те имат периоди на депресия, когато чувстват, че задачата, която са си поставили, е твърде тежка и не е по силите на едно човешко същество.”

Снимка: netinfo

Когато усещаме, че нещо ни идва в повече, няма да ни помогне това да продължим да се насилваме, защото продължителният натиск ще ни доведе до трайно изчерпване, до въртене в кръг и до обезверяване. Вместо това е нужно да преотстъпим част от отговорността и да протегнем ръка за помощ – както навън, към други хора, така и навътре, към себе си. Нужно е да се доверим на онази част у нас, която винаги черпи от неизчерпаемия източник и която има способността да вижда цялото и всяка отделна част свързани и в перспектива. Тогава ни помага и целебното изречение: Предай на Господа пътя си; и уповавай на Него и Той ще извърши очакването ти (Псалми 37:4-5).

Да потърсиш и да допуснеш при нужда помощ и сътрудничество е проява не на слабост, а на сила. И е важна стъпка по пътя към целебната цел. Защото „само ти можеш да си помогнеш, но не можеш сам”.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти