Орехи срещу диабет

Орехи срещу диабет
Снимка: Thinkstock

Консумацията на орехи два или три пъти седмично намалява риска от диабет от втори тип с близо 25%, показва американско изследване, посочено от БГНЕС.

Учените, които изследвали 140 000 жени в САЩ, установили, че редовното приемане на малки порции орехи има силен защитен ефект срещу заболяването, което заплашва да се превърне в глобална епидемия.

Жените, които консумират по 28 грама орехи поне два пъти в седмицата, намаляват с 24% риска от диабет от втори тип спрямо тези, които рядко или никога не ядат орехи. Това не е първото изследване, което показва полезното действие на орехите за предпазване от диабет. Макар то да е извършено сред медицински сестри, вероятно орехите се отразяват благотворно и върху мъжете.

Учени от Училището по обществено здраве към Харвардския университет изследвали 137 893 медицински сестри на възраст от 35 до 77 години в продължение на десет години, за да установят колко от тях ще развият диабет от втори тип. Хранителните им навици били внимателно наблюдавани, като особено внимание се обръщало на това колко често консумират ядки и по-специално орехи.

След като взели предвид телесните мазнини и теглото, учените установили, че приемането на орехи три пъти на месец намалява риска с 4 на сто, консумацията веднъж седмично – с 13 на сто, а поне два пъти седмично – с 24 на сто. Орехите са богати на полезни мастни киселини, които намаляват възпалителните процеси в тялото и защитават от сърдечни заболявания, рак и артрит. 

От друга страна пък е открита пряка връзка между недоспиването и диабета. По-малката секреция на мелатонина, хормон, който стимулира съня, е свързана с повишен риск от диабет (тип 2), разкрива проучване, публикувано във вторник в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA).

"За първи път откриваме, че е налице връзка между нощната секреция на мелатонин и риска от диабет тип 2", каза д-р Киарън Макмюлън (Ciaran McMullan), изследовател от болница Brigham and Women`s hospital в Бостън, един от авторите на изследването.

Той казва, че "се надява изследването да доведе до по-нататъшни изследвания, за да проучат ефектите на мелатонина върху тялото и ролята на този хормон върху глюкозния метаболизъм и риска от диабет.

Нивата на мелатонин, произвеждани от мозъка, особено по време на сън, са най-високи през нощта, което помага за регулиране на циркадния ритъм на съня.

За целите на това проучване, изследователите са прегледали 370 жени от една и съща раса и възраст, които са развили диабет тип 2 и 370 други в контролна група без никакви признаци на заболяването. Те установили, че участниците с диабет имат ниски нива на мелатонин през нощта, в сравнение с групата на здравите.

Според изследователите, ниските нива на мелатонин през нощта увеличават повече от два пъти риска от диабет в сравнение с високите нива.

Тази връзка беше потвърдена, след като се вземат предвид и други фактори, благоприятстващи развитието на диабет, като затлъстяването, фамилна обремененост или начин на живот, като диети, практикуване на физически упражнения, тютюнопушене и продължителен сън.

Секрецията на мелатонин варира значително в зависимост от конкретните участниците в това проучване, като най-високите нива са близо пет пъти по-високи от най-ниските. Чувствителността към инсулина, който контролира нивото на глюкозата в кръвта, е по-голяма сред жените с най-високите нива на мелатонин, посочват изследователите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти