Опасността, която крие дори edna чаша вино на ден

чаша вино
Снимка: iStock

Десетки проучвания показват, че консумирането на алкохол в излишък води до здравословни проблеми и дори може да намали продължителността на живота ви. Ако консумирате около 15 алкохолни напитки на седмица, може да съкратите живота си с една до две години, сочат резултатите от проучване, публикувано в The Lancet, а 25 или повече питиета на седмица биха могли да ви лишат от цели пет години.

Но според скорошно проучване, публикувано в European Heart Journal, по-тежките пиячи не са единствените, които излагат живота си на потенциално критичен риск, пишат от уебсайта “Eat This, Not That!”.

За въпросното изследване са проследени питейните навици и сърдечното здраве на повече от 107 000 европейци на възраст между 24 и 97 години, започвайки от 1982 г.

Учените установяват, че тези, които пият само една „малка“ алкохолна напитка на ден значително повишават риска от развитие на неравномерен сърдечен ритъм или „предсърдно мъждене“. Това състояние е свързано не само със световъртеж и сърцебиене, но и с по-висок риск от инсулт.

Изследователите определят „малка“ алкохолна напитка като тази, която съдържа 12 грама етанол, което се равнява на 330 мл бира, 120 мл вино или 40 мл спиртни напитки. Според проучването участниците, които приемат по толкова ежедневно, са с 16% по-склонни да развият неравномерен сърдечен ритъм в сравнение с непиещите. Тези, които пият по две напитки на ден, имат 28% по-голям риск от предсърдно мъждене, а онези, които консумират повече от четири напитки на ден, са изложени на 47% по-голям риск.

5 ползи от червеното вино за здравето ти

„Тези констатации са важни, тъй като редовната консумация на алкохол, „една чаша вино на ден“ за здравето на сърцето, както често се препоръчва например в непрофесионалната преса, вероятно вече не трябва да бъде препоръчвана без да се претеглят рисковете и възможните ползи относно всички заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, включително предсърдно мъждене“, пишат изследователите.

Учените обясняват още, че не могат да кажат със сигурност защо алкохолът може да бъде свързан с това сърдечно заболяване. „Точните механизми, чрез които умерените количества алкохол могат да предизвикат предсърдно мъждене, не са известни“, пишат те. „Проучванията показват, че обилното пиене за кратък период от време може да предизвика при някои хора „синдром на ваканционното сърце“, а при някои пациенти с предсърдно мъждене малки количества алкохол могат да предизвикат епизоди на аритмия.“

Те също така отбелязват, че проучването е ограничено от някои фактори, включително факта, че участниците може да са подценили количеството приет алкохол.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти