Никога не е прекалено рано да започнем да говорим за менопаузата

приятелки
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Нашият сайт се чете дневно от над 70 хиляди жени. Всяка edna от нас ще преживее, ако вече не е, особената фаза в живота на жената, наречена „менопауза“.

Както искахме да знаем всичко за месечния цикъл много преди началото на първата менструация, както разпитвахме приятелките си какво е да родиш още преди да сме намерили мъжа на живота си, така и за менопаузата трябва да започнем да говорим достатъчно рано, за да сме подготвени и спокойни, когато дойде.

А тя идва между 40 и 55, като предупреждава с рязка смяна на настроението, горещи вълни, акне, нередовна менструация, внезапно качване на килограми без видима причина, влагалищна сухота, промяна на желанието за секс, проблеми със съня и сърцебиене.

Менопаузата обаче не е присъда. Първо, не е задължително да ви се струпат наведнъж всички негативни симптоми.

И второ, най-вече, с промяна на начина живот може много да облекчите състоянието си.

И това на партньора си, защото менопаузата засяга всички, най-вече заради честите избухвания и необяснимия плач.

жена чаршаф
Снимка: Thinkstock

Канадската гинеколожка д-р Дженифър Блейк казва така: Прекарваме 1/3 от живота си в менопауза. Има огромно значение в какво здраве ще навлезем в този период от живота си“.

Според нея никога не е късно човек да започне да се храни по-здравословно, да е по-активен физически и да спре да пуши.

Тези промени не са важни за менопаузата, те са важни за цялостното здраве.

За спокойното протичане на менопаузата са важни не само хранителния режим и движението, а и изобщо информацията, която имаме по темата.

Снимка: netinfo

Най-важното е, че не е нужно да търпите неудобствата на този продължаващ понякога и с години процес на трансформация в тялото.

За разлика от бабите и майките ни, които са приемали стоически всичко, което им се случва, ние живеем във време, в което и медицината, и фармацията са развити достатъчно, че да ни помогнат да облекчим състоянието.

„Към менопаузата трябва да подходим с открито сърце и спокойно. Тя изобщо не значи край на живота ни, а просто нов етап.

Много важно е да познавате тялото си и да не се притеснявате да обсъждате с лекаря си промените, които усещате.

Често перименопаузата (периодът преди фактическото спиране на менструацията) започва в средата на 40-те и продължава няколко години.

Така че имайте едно наум, че промяната в желанието за секс например или способността за овлажняване не е заради мъжа ви, а заради менопаузата, която напомня, че ще настъпи след няколко години.

жена, мацка, уют, пуловер
Снимка: Unsplash

Промяната на нивото на естроген може да се изрази и под формата на акне или като ставни болки, като депресия или проблеми с кръвното.

Затова е важно при всеки от симптомите, които изпитвате за първи път към края на 30-те си години да посетите и гинеколог.

Той може да прецени добре какво е моментното ви състояние и да назначи, ако прецени, съответно лечение.

Менопаузата не е безславен край на бляскавия ни живот като активни жени. Това е просто период, след който животът ще приеме нова, по-улегнала, но все така пълноценна и красива форма.

Още по темата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти