Ние сме това, което ядем

Загубени в избора
Снимка: Getty/Guliver

Mалко са хората, които старателно изчитат етикетите докато пазаруват. Но дори и тези, които го правят, рядко имат представа какво се крие под лаконичните кодове от типа на оцветител Е-126 или аром­атизатор Е-613.

Според последните научни изследвания тъкмо на тези хранител­ни добавки, маркирани с буквичката Е, вероятно се дължи истинският бум на заболявания като рак, астма, свръхтегло и епидемиологичното ниво на диабет сред възрастните през последните десетилетия.

Още преди четири години, две от най-големите бри­тански търговски вериги, обявиха, че ще извадят от асортимента си всички продукти, съдържащи съмнителни изкуствени оцветители. Същата мярка трябваше да се приложи и към храните, подсладени с аспартам.

Решението бе взето заради изследване на Саутхемптънския университет за въздействието на тези вещества върху деца между три и девет години. Според резултатите шест от изследваните оцветители причиняват странични ефекти - главоболие, астматични пристъпи, кожни възпаления и хипе­рактивност.

Какво да избягваме
Макар почти всички съществуващи добавки да са одобрени за употреба в ЕС, учените съветват по възможност да се избягват някои от тях заради доказаните им странични действия.

Е102 (Татразин)
Оцветител, който се използва в слад­киши, безалкохолни напитки, рибни консерви, зърнени закуски (мюсли). Смята се, че може да предизвика различни алергични реакции, главо­болие, астматични пристъпи.

Е104 (Куинолин)
Широко разпространен в козметиката. Използва се в сапуни, червила, шам­поани, паста за зъби. Причинява кожни възпаления.

Е110 (Сънсет жълто)
Оцветител, използван в плодовите сокове, супите на прах и зърнените храни. Може да предизвика висока температура, хронична хрема, както и кожни екземи.

Е122 (Кармоазин)
Оцветител, извличан от каменовъг­лен катран. Използва се в сладкарска­та индустрия, най-вече в бонбоните за смучене. Влияе зле на астматици и при някои алергии.

Е123 (Амарант)
Извличан от корените на растението амаранта, този оцветител се използва широко в хранителната промишле­ност. Тестовете показват, че може да предизвика астматични пристъпи, екземи, дори рак. Забранен за употре­ба в много държави.

Е124 (Понсо 4R)

Оцветител, използван в сладкишите и в някои топинги за десерти. По­тенциалните странични ефекти са уртикария и хиперактивност.

Е129 (Алюра червено)
Използва се широко в сладкиши, лекарства и козметични продукти. Предизвиква алергични реакции и хиперактивност.

Е132 (Индиготин)
Използва се в сладкарската индус­трия. Може да предизвика гадене, повишено кръвно налягане и кожни възпаления.

Е220 (Серен диоксид)
Много разпространен консервант, води до остри алергични пристъпи.

Е249 (Калиев нитрит)
Използва се като стабилизатор на цвета и консервант за месни про­дукти. Може да предизвика задух, атрофия на надбъбречните жлези. Силен канцероген.

Е320 (Бутилхидроксианизол)
Извлича се от петрол, използва се като консервант при мазнини, мас­лини, различни ядки. Забранен е в детските храни. Потенциален канце­роген.

Е621 (Мононатриев глутамат)
Използва се за подсилване на вкуса, най-вече в зеленчукови и плодови консерви и замразени храни. Може да предизвика алергични реакции, астматични пристъпи, главоболие.

Е951 (Аспартам)
Изкуствен подсладител, известен още като Nutra Sweet. Той е навсякъде - от дъвките до повечето диетични продукти. Регистрираните странични реакции при употребата му са над 100. Само част от тях са главоболие, про­блеми с паметта, кожни възпаления, депресия, безсъние и много други.

Е954 (Захарин)
Изкуствен подсладител, за който е доказано, че действа канцерогенно върху лабораторни животни.

Много е трудно да избягате от коварните Е-та при положение, че те се настаняват на трапезата ни без дори да подозираме. Старайте се да хвърлите един бърз поглед на съдържанието, когато пазарувате, за да избегнете поне малка част от известното им  вредно влияние.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти