Неподозираните ползи на тамяна

Основният вид тамян е тибетският
Снимка: Thinkstock

Тамянът е ароматна дървесна смола, която се използва на религиозни церемонии. Учени от университета на Лестър са открили още едно негово свойство. Те смятат, че тамянът може да помогне при лечението на рак на яйчниците.

При проведените експерименти изследователите открили, че химикалите, съдържащи се в тамяна, убиват клетките на някои злокачествени тумори. До момента учените разглеждат използването на тамян при лечението на няколко форми на рак, най-вече защото за него няма известни странични ефекти.

Ракът на яйчниците е най-смъртоносният вид гинекологичен рак. Ранните му стадии са безсимптомни и в повечето случаи се диагностицират твърде късно.

Тамянът се получава от дървото Boswellia, което расте в Йемен, Оман и Сомалия. Той е известен със своите противовъзпалителни свойства. В народната медицина е познат от хилядолетия. Тамяновият дим действа антисептично. Също така е част от редица мехлеми срещу различни видове гноясване, пише "Gotvach.bg".

Тамянът основно се гори. Много от религиозните последователи използват тамяна главно, за да лекуват душата.

Основният вид тамян е тибетският. Освен като фон за медитация той се прилага и в производството на парфюми и ароматерапията. В християнството е бил признат като подарък при раждането на Исус, който е даден от тримата мъдреци. Поради много хора вярват, че тамянът е по-ценен и от златото.

Учените предполагат, че здравните ползи от тамяна са свързани преди всичко с психическото състояние на човека. Той се използва с успех в ароматерапията за намаляване на тревожността или стрес. Ценната смола съдържа определен компонент за облекчаване на стреса, наречен incensole acetat. Проучванията са доказали, че е много удачен и за лечение на депресия.

Друго предимство на тамяна е, че с него може да се подмладим. В миналото египтяните са открили тази негова функция. Те са го използвали като очна линия за разкрасяване на лицето. От друга страна той се прилага и за защита на очите от инфекции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти