Не вярвайте на д-р "Гугъл"

Не си играйте на "Чичо доктор"
Снимка: Getty/Guliver

Без съмнение на повечето от нас се е случвало да проверяват в интернет симптомите за дадено заболяване. Оказва се обаче, че много често хората си поставят грешни диагнози, което води след себе си до лавина от опасни последствия.

Проверяването на симптоми за дадено заболяване в интернет се е случвало на повечето от нас, но се оказва, че много често хората си поставят грешни диагнози, което води до лавина от опасни последствия.

Достъпът до интернет е лесен и не отнема време, затова масово жените първо се доверяват на д-р "Гугъл", чиито медицински компетенции са доста спорни.

Във Великобритания например почти всяка десета жена "се лекува" онлайн и негативите за нейното здраве не закъсняват.

В проучването, изготвено от експерти на Острова, са участвали над 1000 жени, като се оказало, че 25% от тях се диагностицират сами, въобразявайки си, че страдат от сериозно заболяване.

Най-честите случаи на фалшиво поставени диагнози в интернет са по отношение на рака на гърдата, високото кръвно налягане и астмата.

Болшинството от дамите редовно търси информация във виртуалното пространство за безсънието, главоболието, депресията и нервното напрежение.

Близо 80% от анкетираните коментират, че се чувстват некомфортно да споделят здравните си проблеми със семейството и приятелите.

Половината от запитаните жени пък предпочитат сами да се справят със здравословното си неразположение и чак след това да потърсят специализирана помощ, ако нещата излязат извън контрол.

"Интернет може да ни даде безкрайно много полезна информация, но няма как да успее да ни постави точна диагноза. Оттам грешките в лечението са налице, затова е важно да оставим тази дейност на квалифицираните медицински лица", се заключва в изследването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти