Как да избегнем депресията по празниците

Как да избегнем депресията по празниците
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Около коледните и новогодишни празници задължително се говори и за депресия и нещастие. Дали наистина по това време на годината се случват повече самоубийства и хората изпадат в депресия, или това е просто мит, който цели да се развали доброто настроение, не е ясно.

Ето обаче няколко начина, чрез които да избегнете угнетените чувства и тежки настроения през един от най-забавните месеци през годината.

Все пак празниците са повод за веселия, а не за депресии.

Погрижете се за себе си
Отделете време за себе си и се поглезете. Не си мислете, че щом Коледа е семеен празник трябва да се посветите изцяло и само на роднините. Особено важно е да си вземете почивка, ако работата ви е стресираща и усещате, че сте претоварени.

Откажете се от големите планове
Вие може да искате да организирате перфектните празнични дни, но това може да ви причини много стресови състояния. Винаги, когато най-много се стараем да направим всичко перфектно, се объркват най-много неща. Затова го карайте спокойно, оставете нещата да се случват от само себе си и не се ядосвайте, когато нещо се обърка или не се получава точно така, както искате.

Без конфликти
Роднините със сигурност ще ви се радват, че ви виждат, но и едва ли ще ви спестят забележките и коментарите си. Старайте се да не обръщате внимание на нещата, които ви дразнят и си повтаряйте, че не си заслужава да развалите празници със скандали и заяждане.

Благотворителност
Със сигурност ще се почувствате по-добре, ако помогнете, дори и с нещо малко, на тези, които са в нужда. Има много организации, чрез които бихте могли да направите дарение. Не е нужно и да става въпрос за пари. Може да съберете запазени дрехи и предмети, даже включете и приятелките си в инициативата. Около Коледа се организират редица благотворителни базари. На тях ще може хем да си купите нещо, хем парите, които давате, ще отидат за добра кауза. Изборът е ваш.

Спящата красавица
Сънят е най-доброто средство срещу депресивните състояния. Може и да не си давате сметка, но ако не осигурявате нужната пълноценна почивка на тялото ви, освен умора, ще усетите как ви налягат все повече негативни мисли, раздразнение и депресия. Постарайте се по време на празниците да се наспите, за да се чувствате свежи, отпочинали и пълни с енергия и желание да се наслаждавате на Коледа и Нова година.

Разхождайте се
В никакъв случай не се затваряйте у дома и не се изолирайте от външния свят. След една хубава разходка ще се чувствате ведри и приятно изморени. След това с удоволствие ще се отпуснете на дивана в хола с чаша горещ шоколад в ръка и ще почивате.

Давайте го умерено с храната
Това е най-трудната задача по време на празниците - да не преяждате. Истината обаче е, че ако прекалявате с хапването и пийването, е много вероятно да не се чувствате добре. Първо, защото ще страдате от махмурлук и натежал стомах, второ защото още януари ще ви налегне депресия, че сте затлъстели и не може да влезете в любимите си дрехи. Не се ограничавайте излишно, все пак храната е и източник на щастие, но просто не прекалявайте.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти