Създадено за Biolectra ®

Не е късно да влезем във форма за лятото!

жена упражнения килограми тегло диета
Снимка: iStock

Да сме във форма целогодишно все още е повече мечта, отколкото реалност за много от нас, въпреки че разполагаме с достатъчно информация и възможности да го правим. И все пак човешката природа е такава – есента и зимата включваме режима на задържане и трупане на тегло, а пролетта и лятото се опитваме да се отървем от него.

С течение на годините обаче първият режим става все по-дълъг и лесен за поддържане, а вторият – по-кратък и труден за постигане. Докато се усетим, януари вече е преминал в април, а ние все така не сме започнали да се грижим за външния си вид и тонуса си, а докато се наканим и започнем, юни вече е дошъл и изведнъж ни обхваща тревога – какво ще правим? Как ще сваляме тези килограми, и кога ще влизаме във форма за лятото??

Съвети за заветната добра форма през лятото ни дава фитнес инструкторът Кирил Танев, сертифициран от Национална спортна академия „Васил Левски“, който се занимава с тренировки, спортно хранене и суплементация от 12 години. За това време е съветвал над 3000 клиента и постига успеваемост над 90% от тях.

Първото, върху което трябва да се съсредоточим, е здравословното хранене. Жените сме пословични с отношението към телата си, когато стане дума за влизане във форма, а спазването на ужасяващи диети с калориен прием колкото да оцелеем са честа практика. Уви, с годините те водят до обратния ефект – влошаване и понякога почти спиране на метаболизма и редица здравословни проблеми.

Затова, както ни съветва и Кирил Танев, е много по-добре да спазвате няколко правила за хранене и движение дългосрочно, които ще ви помогнат да влезете и да поддържате форма, както и да запазите физическото и психическото си здраве, социалния си живот и връзките с близките си.

Както вече се досещате, ограничаването на така наречените „вредни“ храни е първата стъпка към успеха – няма как да сваляте килограми дългосрочно и устойчиво, ако до обед се храните здравословно, а след му отпускате края и се тъпчете като за последно.

Ограничете приема на всякакви пакетирани сладки и солени храни, десерти и прочие продукти, които не дават нищо полезно на тялото ви, а са по-скоро утеха за емоционалния ви глад.

жена упражнения килограми тегло диета
Снимка: iStock

Заменете ги с адекватен прием на протеин, зеленчуци и плодове, както и малко мазнини, които са нужни за правилното функциониране на редица хормони и процеси в тялото. Направете си режим, в който приемате храна на около 3-4 часа, за да поддържате метаболизма си активен, и не намалявайте калориите и въглехидратите драстично, тъй като ще постигнете обратния ефект – ще ядете малко и ще качвате или просто няма да сваляте, а ще се чувствате уморени. Всеизвестен факт е, че метаболизмът се поддържа активен с хранене, а не с гладуване!

Гледайте на всяко хранене да имате източник на протеин (месо, риба, яйца, костни бульони, млечни продукти), който да комбинирате със зеленчуци, и въглехидрати (плодове, кореноплодни зеленчуци). Пийте достатъчно вода, но не прекалявайте с нея, както и не изхвърляйте солта от менюто си (грешка, която много хора правят), тъй като в крайности тези две мерки водят до нарушение на електролитния баланс в тялото и съответните негативи – ниско кръвно, замайване, липса на сили и редица други проблеми.

Ще се радвате да чуете, че Кирил Танев ни съветва да действаме умерено с движението и тренировките – не изтезавайте тялото си с по пет тежки тренировки на седмица, последвани от изтощаващо кардио. Както обездвижването, така и претренирането води до неприятни последици. Вкарвайки тялото си в режим на оцеляване (ниски калории и тежки тренировки), ще изключите механизмите на бързата обмяна на веществата и вместо да свалите килограми, ще си докарате куп здравословни проблеми – безсъние, изнервеност и какво ли още не.

Biolectra
Снимка: Biolectra

Поставете си реалистични цели – ако имате много килограми за сваляне, не е много разумно да искате да се отървете от тях за един месец. Твърде вероятно е те да идват в букет с други проблеми и не е лоша идея да посетите лекар, най-добре ендокринолог, който да ви назначи нужните изследвания, за да разберете дали нямате някакво състояние, което да е довело до наднорменото тегло. Ако пък килограмите в повече са около 5, тогава е съвършено постижимо да успеете да се справите с тях за месец и половина, без да се докарвате до психически и физически срив.

Почивката е съществена част от успеха, а много хора я подценяват и се опитват да поддържат едно и също темпо в продължение на седмици. Тренировки по 5-6 пъти седмично, съчетани с калорийно дефицитно меню и никаква почива е гарантирана рецепта за провал! Тялото има нужда от период на възстановяване, за да може да се справи с предизвикателствата в следващия период на трениране, така че е напълно задължително да почивате поне два-три дни седмично, и да се грижите всекидневно за възстановяването на мускулите и психиката.

Според Кирил Танев е препоръчително в този процес да включите магнезий като добавка, тъй като това е минерал, който се изхвърля много лесно от тялото, особено при стрес и трениране, а от друга страна участва в над 300 процеса в организма. Липсата на магнезий е осезаема и води до много разпознаваеми симптоми – безсъние, изнервеност, тревога, крампи в мускулите, мигрена, тежък предменструален синдром, тремор на ръцете.

За да не стигате дотам, а и тъй като с храната е трудно да си набавите достатъчно магнезий, е препоръчително да суплементирате външно.

Biolectra
Снимка: Biolectra

Biolectra Magnesium 243 е подходящ за случаи на нужда от магнезий, като една таблетка от него осигурява 403,0 – 435,2 мг магнезиев оксид, съответстващ на 243 мг магнезиеви йони, а дозирането отново е 1-2 таблетки на 24 часа. Когато избирате магнезий, именно съдържанието на йоните, а не на съединението, е от най-голяма важност. Ефервесцентните таблетки са произведени по специално разработена патентована технология, т.нар. топо-технология, при която магнезиевите йони са стабилизирани и при разтварянето на продукта настъпва бързо и ефективно усвояване от организма.

Биолектра магнезий е ценен помощник на спортуващите и важен за добрата форма на мускулите, като предотвратява крампи и схващания, но едновременно с това ще ви е изключително полезен в стресираното ежедневие за по-добър сън и повече енергия.

Всеки, който приема магнезий, трябва да има предвид, че добавките с желязо или калций (в това число и млечни продукти) пречат на усвояването му, така че спазвайте разстояние от около 3-4 часа между тях и не забравяйте, че влизането във форма не трябва да е цел единствено заради предстоящия летен сезон. Много по-лесно е да постигнете желаните резултати и да се грижите да ги поддържате целогодишно, отколкото да започвате наново всяка пролет!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти