Най-хубавите български подправки

Най-хубавите български подправки
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Подправките са душата на ястието. Именно те превръщат едни нищо и никакви съставки в симфония от вкусове.

С победоносния марш на италианската кухня по нашите ширини, заедно с пастата (която преди си беше просто макарони и спагети), свикнахме да срещаме в рецептите розмарин, босилек и рукола, а индийската куркума оцветява в приятно оранжево всяка трета порция ориз у нас.

В прилив на кулинарен патриотизъм решихме да направим кратък списък на най-хубавите български подправки и за кои храни са най-подходящи. Сигурни сме, че и вие ще има какво да добавите по темата в коментарите – за любимите си подправки, за изпитаните рецепти...

И така, на вашето внимание – най-хубавите български подправки:

Магданоз

Ароматен, полезен, свеж и красив. Не може кухня без магданоз. Нарязан на ситно и поръсен в края на готвенето, магданозът може да превърне и обикновената картофена яхния в кулинарно бижу.

Две супени лъжици от него дават необходимата доза витамин С за целия ден. А тук можете да прочетете как да си направите вода за уста с магданоз. 

Най-добре е да го ползвате пресен. При изсушаването се губят някои от ароматните качества, а за зимата е най-лесно да го нарежете на ситно и да го замразите в камерата.

Слагайте го щедро върху салати, местни и постни ястия. А ако искате да разнообразите, научете се да правите магданозено песто и да подправите с него пилешко месо. 

Рецептата вижте тук: 

Копър

На копър мирише лятото. Заради тиквичките, поръсени с него, заради таратора, без който не можем да преживеем 40-те градуса жега.

| Как да съхраняваме магданоз и копър

Всъщност, на копър мирише и зимата, когато отворим бурканчето с кисели краставички.

С неповторим аромат, копърът помага при безсъние, при бебешки колики и помага на организма да се освободи от излишните количества вода.

Джоджен

Не може боб без джоджен. Братовчеди са с ментата. Всъщност, джодженът се води „пиперлива мента“, получена чрез кръстосване.

Той бил първото културно растение в Европа.

Използвайте го пресен или сушен за овкусяване на боб чорба, зелен фасул, леща, картофена салата, ястия с риба.

Чай от джоджен се пие при болки в корема.

Черен пипер

На зрънца или смлян, черният пипер е...пиперът на всяко ястие :) Когато искаме да добавим пикантност, слагаме черен пипер.

Прясно смлян е много по-ароматен, а лютивината му подобрява храносмилането и настроението.

Червен пипер

Смлените червени чушки са цвета на повечето ни ястия. Леко запържен в тиган придава онзи специфичен вкус на бабините ястия, с които всички сме отраснали.

Чубрица

Използваме я по-често сушена за месни и рибни ястия, варива, яхнии, заешко. Комбинира се добре с други подправки – магданоз, дафинов лист, целина.

И разбира се, играе главна роля в неподражаемата ни шарена сол – смес от сушена чубрица, сол, червен пипер и сминдух.

Дафинов лист

По-рядко се използва отколкото магданоз и копър, но придава уникален аромат на готвеното зеле и месните ястия с червен сос.

Дафиновият лист е силна подправка. Слага се едно листо в началото на готвенето и се изважда преди да сервирате.

Кои са вашите любими подправки? Склонни ли сте на кулинарни експерименти или държите на традиционните вкусове?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти