Най-добрата рецепта за торта "Гараш" oт кухнята на Bake Off: ексклузивно за Edna.bg

Най-добрата рецепта за торта "Гараш" oт кухнята на Bake Off: ексклузивно за Edna.bg
Снимка: Bake off

“Bake Off: най-сладкото състезание“ стартира в ефира на NOVA през ноември с водещи Алекс Раева и Рафи Бохосян.

Дванайсет кулинарни любители вече започнаха надпреварата за титлата „Най-добрия любител сладкар и пекар на България“. Всеки вторник и сряда от 20.00 по NOVA те се изправят пред две предизвикателства, които им поставя експертното жури шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски.

В първото те трябва да представят свой любим десерт или печиво. Второто предизвикателство се нарича „изпитание за сръчност“ и в него участниците приготвят рецепта по избор на журито.

В тази рубрика ще ви представяме рецептите от „изпитанията за сръчност“ с най-малките детайли, споделени специално за читателите на edna.bg от виртуозите в кулинарното изкуство шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски.

В първия епизод на „Bake off: най-сладкото състезание“ дванайсетте участници приготвиха торта „Гараш“ по рецепта на шеф Юри Балталийски. Най-интересното и малко известно е, че това е българска шоколадова торта, която през последните десетилетия става все по-популярна и в Западна Европа заради своя чудесен вкус и деликатен аромат.

А ето и какви са съставките и тънкостите за приготвянето й:

Торта „Гараш”

Продукти за шоколадов крем – ганаш (време за приготвяне: 15 минути)

130 г прясно мляко

130 г животинска сметана (35% масленост)

4  жълтъка

30 г захар

120 г горчив тъмен шоколад (56% какао)

Продукти за 5 орехови платки (време за приготвяне: 45 минути)

1-ва смес (орехова каша)

230 г орехи

130 г пудра захар

100 г белтъци (на стайна температура)

2-ра смес (белтъчен меренг)

130 г белтъци (на стайна температура)

70 г бяла кристална захар

40 г бяло брашно Т500

25 г краве масло (разтопено)

Продукти за ганаш глазура (време за приготвяне 20 минути)

300 г животинска сметана (35% масленост)

300 г горчив тъмен шоколад (56% како)

За украса:

50 г сурови зелени шамфъстъци

Снимка: Bake off

Подготовка

С помощта на режещ пергел изрязваме шаблон с диаметър 24 см. За целта се измерва разтвор от 12 см с пергела, забива се точно в центъра на пластмасов квадрат и се изрязва.

Всеки лист от наличната тефлонова хартия се сгъва на две, откъм дългата страна. Разрязваме по сгъвката и всяка част се ползва за печене на отделна платка за тортата.

Метод за приготвяне на шоколадов крем – ганаш

В малка тенджерка сипваме млякото и сметаната и оставяме да кипне.  Междувременно смесваме жълтъците със захарта. Взимаме малко от млечната смес и при непрекъснато бъркане прибавяме към жълтъците. Темперираната смес наливаме към сметаната и млякото. При непрекъснато бъркане варим за около 15 секунди.

Сваляме от котлона и през сито наливаме сместа към шоколада. Покриваме със стреч фолио и оставяме за кратко, да се запари.

С помощта на пасатор емулсираме крем-ганаша до еднородна консистенция, в същия съд. Покриваме със стреч фолио и поставяме в хладилник. Междувременно приготвяме ореховите платки.

Снимка: Bake off

Метод за приготвяне на ореховите платки:

1-ва смес (орехова каша)

Смиламе орехите и пудрата захар в чопър до получаване на фина пудра. Прави се на кратки интервали, за да избегнем омазняването на сместа. Преместваме ореховата пудра в съд с овално дъно и постепенно прибавяме белтъците, втривайки със силиконова шпатула до образуване на гладка орехова каша.

2- ра смес (белтъчен меренг)

С помощта на планетарен миксер избиваме отделените белтъци до мека пяна и на интервали прибавяме кристалната захар, до образуване на твърда лъскава пяна. Белтъчният меренг изсипваме към ореховата каша и смесваме с нежни движения, до образуване на еднородна консистенция.

Взимаме около 50 г от сместа и прибавяме към разтопеното масло. Бъркаме внимателно, до пълното усвояване на маслото, след което връщаме към ореховта пяна и разбъркваме до напълно смесване.

Върху тефлонова хартия слагаме готовия шаблон и в него разстиламе 1/5 от ореховата смес, с кратки зафилвания, за да избегнем оводняване на сместа. Махаме шаблона и преместваме хартията със сместа върху тава за печене. Така се оформят и останалите 4 платки. Поставяме в предварително нагрята фурна на 200 С и печем от 5 до 6 минути.

След изпичането на платките преместваме веднага от тавите върху студена повърхност, за да спрем процеса на печене и изсушаване.

След като се охлади достатъчно кремът, го изваждаме от хладилника и с миксер  избиваме до получаването на пухкава маса. Не се прекалява с избиването, за да не пресечем крема. Връщаме за кратко във фризер – да стегне.

Охладените платки отделяме внимателно от тефлоновата хартия. Всяка платка се слепва с тънък слой крем, така че той да бъде равномерно използван и да остане за крайното зафилване. Поставяме за около половин час във фризер.

Във времето, в което изчакваме тортата да стегне, си приготвяме глазура за покриване на тортата.

Снимка: Bake off

Метод за приготвяне на ганаш-глазурата

В подходящ съд кипваме сметаната и заливаме шоколада. Покриваме със стреч фолио и запарваме за около 10 минути. Бъркаме с кратки движения до напълното разтопяване и получаване на еднородна смес, същевременно внимаваме да не вкараме мехурчета с въздух. При необходимост, прецеждаме през сито, за да елиминираме евентуално появилите се мехурчета. Температура на глазурата е 38 – 40 С върху добре охладена торта.

Снимка: Bake off

Оформяне

Изваждаме вече стегнатата и добре охладената торта и поставяме върху решетка за глазиране. Поливаме глазурата първо от края и вървим към центъра на тортата. Тя трябва да бъде напълно покрита с тънък слой ганаш, след което с леки потръсквания изчакваме напълно да се стече излишната глазура.

С помощта на сладкарска шпакла отделяме от решетката и поставяме върху подложка за торта. Прибираме отново в хладилник за 30 минути. Сервираме върху поднос за торта. Гарнираме с фино нарязани шамфъстъци. Те трябва да очертават идеален кръг на 2 см от ръба на тортата.

Добър апетит от „Bake Off: най-сладкото състезание”

Не пропускайте следващите епизоди всеки вторник и сряда от 20.00 по NOVA.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Какви бижута носите?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент