Най-дебелата нация в Европа

Най-дебелата нация в Европа
Снимка: Thinkstock

Британците са най-дебелите хора в Европа. Това се дължи на студения климат, показва ново изследване.

Според учените, стомашни бактерии повишават риска от затлъстяване в местата по света с по-ниски температури.

Това вероятно обяснява защо почти една четвърт от жените и повече от 22% от мъжете във Великобритания страдат от наднормено тегло.

Затлъстяването при хората е свързано с два вида бактерии в червата- бактероидити и фирмикути. Хората с наднормено тегло имат повече от втория вид и по-малко от първия.

Проучване сред 1020 здрави хора от 23 държави показва, че в организма на хората, които живеят по-далеч от Екватора има повече "лоши" микроби и по-малко микроби, които разграждат мазнините.

"Открихме, че хората, които живеят в по-студените региони, са по-склонни към затлъстяване, свързано с микробиологията в червата, в сравнение с хората в по-топли региони на земята.

Това означава, че "полезната микрофлора" може да има различен състав в различните географски региони", казва ръководителят на изследването Таичи Сузуки.

Предишни американски изследвания върху лабораторни мишки, създадени като генетично затлъстели, показват, че относителния дял на бактероидитите в сравнение с фирмикутите също е по-малък.

Две групи лабораторни животни без чревни бактерии са били инжектирани с двата вида бактерии. И двете групи са натрупали тегло, но теглото при групата с фирмикути е значително по-голямо.

Според учените, преобладаващият тип бактерии при затлъстелите хора е по-ефективен за извличане на енергийните вещества в храната.

Вероятно подобно на животните, хората в по-студените части на земята произвеждат повече енергия и натрупват повече мазнини в сравнение с тези в по-топлите райони като адаптиране към климатичните условия. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти