Ммм! Ябълково масло

Ммм! Ябълково масло
Снимка: Thinkstock

Ябълково масло или ябълково пюре представлява продукт, използван най-вече през зимните месеци. Представлява гъста тъмнокафява продукция, приготвена чрез бавното изваряване на ябълки в комбинация с някои подправки.

Използва се за леки закуски, намазано на филийка хляб. Няма нищо по-хубаво от препечена филийка, гарнирана с ароматното ябълково масло.

Освен че е невероятно вкусно, ябълково масло е и богат източник на пектин и витамини. То служи за пречистване и подсилване на организма. Този извлек от така полезните ябълки лекува всякакви стомашни и чернодробни нарушения.

Качествата на маслото се дължат на съдържащите се в него и запазени при преработката витамини С и В, бета-каротен, минерални соли, антиоксиданти и ензими. Голямото количество пектин, типично за ябълките, също присъства в ябълковото масло.

Ако не откриете в магазина, ябълково масло може да си приготвите и у дома. Ето как:

Необходими продукти: 5-6 ябълки, 3-4 чаени чаши вода, кафява захар, 1 ч.л. канела.

Начин на приготвяне: Ябълките се обелват, нарязват на парчета и се сваряват с водата, до пълно омекване. Полученото се пасира в блендер или се смачква на ръка.

Добавя се кафявата захар, в съотношение - 1 ч.ч. пюре - 1 с.л., както и канелата. Сместа отново се слага да се вари, до пълно сгъстяване. По желание накрая отново може да се пасира, за пълна гладкост.

За да се консервира маслото от ябълки, то се затваря в бурканчета, които се сваряват за около 15 минути. Оставят се за 12 часа с капачките надолу, след което се прибират на тъмно и хладно. Така през зимните месеци ще имате едно вкусно и полезно сладко под ръка, любимо на млади и стари.

Освен за закуски, ябълковото масло се приема и профилактично, срещу заболявания на стомаха и черния дроб. За целта, преди всяко хранене, ежедневно се приема по 1 с.л. от него.

Подобни масла, подходящи за вкусни и здравословни закуски, са ягодовото масло и меденото масло.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти