Митове за мазнините и диетите

Митове за мазнините и диетите
Снимка: Thinkstock

Отмина времето, когато мазнините бяха приемани за враг №1 при спазването наздравословна диета. Доказано е, че не само не трябва да бъдат изключвани от менюто ни, а напротив – полезните поли- и моно-ненаситени мазнини е необходимо да присъстват във всеки един балансиран режим на хранене.

Повече по тази тема разказват от Zdravduh.com.

Най-общо мазнините са класифицират в три типа

1) наситени – съдържат се предимно в продуктите от животински произход (както и в палмовото и кокосовото олио). 
2) ненаситени мастни киселини – в рибата, ядките, маслините и др. 
3) синтетични, включващи транс-мазнините и хидрираните мазнини.

Наситените мазнини са най-общо тези от животински произход. Разпознават се по това, че са твърди на стайна температура, а са течни при телесна и по-висока. Срещат се при топлокръвните бозайници. И това е логично – студенокръвните риби, например, не биха могли да оцелеят в студените води, ако мазнините им бяха от този тип.

Наситените мазнини са по-трудно разградими от организма, в сравнение с ненаситените омега мастни киселини. Те се наслагват и понякога стесняват артериите и кръвоносните съдове, затова трябва да бъдат избягвани в големи количества.

Синтетичните транс-мазнини са най-вредните от трите вида и трябва по възможност напълно да се изключат от диетата ни. Към тях спадат маргарините, които са получени чрез химична обработка.

Предимството им и причината да бъдат синтезирани е, че не гранясват, не се развалят и бактериите не могат да ги разградят. Но това се оказва и основният им проблем - ние също не можем да ги разграждаме и това вреди на здраветони.

Ненаситените мазнини са ключът към здравословното хранене. Те биват омега-3, 6 и 9. Важен е приемът и на трите вида и съотношението помежду им. Те се съдържат в рибата, семената (ленено, рапично и др.), авокадото, маслините и ядките.

Защо са толкова полезни? Много просто - мембраните на всяка една наша клетка са изградени от такива мазнини. Така че, когато приемамененаситени мастни киселини, ние подобряваме еластичността и клетъчната пропускливост, която е в основата на обменните процеси в организма.

По този начин се стопират и възпалителните процеси, изчистват се плаките и вредните натрупвания по стените на кръвоносните съдове и артериите. Това от своя страна ни предпазва от много болестни състояния.

Така че, ако искате да сте не само слаби и свежи, но и здрави, трябва да включвате полезните ненаситени мастни киселини в диетата си. Информирайте се, хранете се балансирано и не се поддавайте на масови заблуди!

* Източник - част от информацията в тази статия е от книгата "Ултра-правенция" на д-р Марк Хеймън и д-р Марк Липонис

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти