Митове и легенди за храносмилането

Митове и легенди за храносмилането
Снимка: Thinkstock

Време е да се прицелим към някои от най-разпространените заблуди относно определени храни и влиянието им върху нашия организъм.

Мит 1: Пикантните храни причиняват язва на стомаха
Въпреки че в миналото немалко лекари са обвинявали лютите храни в основната причина за образуването на язви, сега това твърдение категорично се отхвърля. По-голямата част от стомашните язви се дължат на инфекция, причинена от бактерията Helicobacter pylori или поради злоупотребата с аспирин и други нестероидни противовъзпалителни лекарства. Така че пикантните ястия могат да задълбочат стомашните проблеми при някои хора, но не и да причинят язва.

Мит 2: Ако погълнете парче дъвка, то ще се обработва години в стомаха и червата
Може да ви се струва логично погълнатата дъвка да стои дълго време неразградена в стомаха, тъй като не се разлага в устата като останалите храни, но това съвсем не е вярно. Дъвката не залепва по стените на храносмилателния тракт и затова се предвижва по цялата му дължина без особен проблем. По този начин организмът я изхвърля до няколко дни след поглъщането ѝ.

Мит 3: Бобовите растения причиняват най-много газове
В действителност тези зърнени природни дарове съвсем не заемат първото място по причина за газове. Там са млечните продукти, защото с възрастта тялото все по-трудно успява да разгради и абсорбира захарта в млякото (т.е. лактозата).

Мит 4: Хората с лактозна нетолерантност не трябва да ядат млечни продукти
Да, хората с непоносимост към млякото и млечните продукти (т.нар. лактозна нетолерантност) се различават значително по способността си да преработват и усвояват този тип храни. Но, докато едни от тях могат да развият симптоми само след една чаша мляко, други са склонни да пият две и повече без проблеми. Обичайно хората приемат по-добре киселото мляко и сладоледа отколкото прясното. За да установите кои млечни продукти са подходящи за вас, действайте по метода ''проба - грешка".

Мит 5: Изпушването на цигара облекчава стомашните киселини
Действителността е тъкмо обратната - тютюнопушенето допринася за връщането на стомашно съдържимо в хранопровода. Никотинът в цигарения дим отпуска долния сфинктер на хранопровода и позволява на киселинното съдържимо на стомаха да се придвижи обратно на естествения си път. Това предизвиква болкова симптоматика, описвана от много хора като стомашни киселини.

Мит 6: Ако спим седнали, ще предотвратим появата на стомашни киселини през нощта
Няма никакви доказателства за това. Все пак, ако нощно време страдате от т.нар. гастроезофагеален рефлукс (киселини), е добре да надигнете главата и гръдния си кош с 10-15 см с помощта на възглавници, за да ограничите усещането на парене в областта на гърдите.

Прочетете още:

Как правилно да накисваме семената и ядките

Има ли смисъл да ядем домати през зимата?

Три задължителни прегледа, които да си направите тази година!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти