"Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!"

"Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!"
Снимка: Thinkstock

На днешния 20 ноември се чества Международния ден без тютюнопушене, в България той ще премине под мотото "Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!".

Решението на Министерството на здравеопазването е заради тревожния факт, че 57 % от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си.

Усилията на кампанията ще бъдат насочени към младите хора, родителите и децата, с цел реализиране на ефективни превантивни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене.

Цел на кампанията е също така предоставянето на информация относно ефективните методи за отказване от поведенческата и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари.

В цялата страна инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене започнаха още в началото на месец ноември, като регионалните здравни инспекции организираха поредица от прояви, насочени към активни пушачи за популяризиране на услугите в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето.

Проведени са и многобройни превантивни дейности за ограничаване на тютюнопушенето като фотоконкурси, изложби за колажи, апликации и картини, прожекции на видеостени на филми и послания, спортни турнири за ученици, демонстрации за вредите от тютюнопушенето с помощта на обучителен макет, разпространение на информационни материали, насочени към широката общественост и др.

Идеята за ден без цигари идва от 1977 година в САЩ, където всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) се организира кампания срещу тютюнопушенето.

Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги. Кампанията има за цел да промени отношението на американците към тютюнопушенето, като за милиони потребители това представлява едно предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия.

Чрез нея се предоставя подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето и тютюневите изделия.

Как възниква идеята, която впоследствие прераства в национален ден без тютюнопушене?

За първи път през 1971 година, в град Рандолф, американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А.Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC). 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти