Малките слънца на Русия

Блини с млечен карамел и круши
Снимка: Списание "Меню"

Всеки народ има своето ястие-символ.

Както испанците се радват на паелята, а немците възхваляват вурстовете с кисело зеле, така и руснаците отдават дължимото внимание на блините. Дори са им посветили цял един празник.

Масленица е източнославянският аналог на нашите Сирни Заговезни и съвсем по руски, с размах, се чества цяла седмица.

През всички празнични дни малките заквасени палачинки са главен участник в събитията. Понеделникът на веселата седмица започва с наричането на първия блин на починалите предци.

Оттам нататък настъпва трескаво приготвяне на огромни купчини от пухкави изкушения. Във вторник празникът вече е завладял всяко населено място.

Младите се веселят на ледените пързалки и въртележки, като засищат глада си, естествено, с блини.

Срядата е денят, в който зетьовете са поканени от тъщите си на гости и ... блини, а визитата със същото меню се връща в петък.

В събота идва редът на зълвите, привикани от своите снахи на приказки и вездесъщите палачинки, а в неделя всички се прощават и ядат блини като за последно, защото от следващия ден започват Велики пости.

Макар и подранили с няколко месеца, ви предлагаме да опитате блинената интерпретация на една чудесна рецепта.

В нея не липсва типичната за Русия сметана, допълнена от сладки круши и прясна мента.

А ако блините ви харесат много, в което не се съмняваме, нищо не пречи да ги приготвите не само на Сирни Заговезни. 

Ето я и рецептата:

Блини с млечен карамел и круши

Продукти за 4 порции:

За блините:
2 яйца
1 ½ ч.ч. прясно мляко
2 с. л. разтопено краве масло
2 ч. ч. брашно
3 с. л. захар
2 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол
краве масло за пържене

За млечния крем:
4 с. л. глюкоза
4 с. л. течна сметана
8 с. л. кафява захар
2 с. л. краве масло
2 зрели ароматни круши, обелени и нарязани на кубчета

За гарниране:
стрък мента
бита сметана, по желание

Начин на приготвяне:

Брашното се разбърква със захарта, бакпулвера и солта.

Яйцата се разбиват с млякото и маслото. Яйчната смес се прибавя към брашнената и се разбърква за кратко, докато сместа стане хомогенна.

Нагорещен тиган се намазва с масло и се слага по лъжица от сместа за блините. Щом по повърхността се появят мехурчета, блините се обръщат с шпатула, за да се зачервят и от другата страна. Могат да се пекат по 2-3 блини едновременно.

Сиропът се приготвя, като се смесват глюкозата, сметаната, маслото и захарта и се слагат да се загреят на котлона. Щом захарта се разтопи и поври около 2 минути, се добавят крушите. Разбъркват се 2-3 мин.

Готовите блини се поднасят залети с карамела и крушите, бита сметана и стрък мента.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент