Маковото семе: опиат или подправка?

Маковото семе: опиат или подправка?
Снимка: Thinkstock

Макът се използва в кухните на страни от различни части на Централна Европа и Средния изток. 

Подсладените узрели семена се консумират върху пица, паста или се варят с мляко и се използват като филинг или топинг в сладкарството.

Класическа добавка са към дресинги за плодови салати и ароматни хлябове, както и към сладки, кексове, рула, щрудели, палачинки и гофрети. Употребяват се в кулинарията за поръсване на различни печива и сладки, за пълнеж на сладкиши, кифлички и др.

На Запад сините макови семена се използват в сладкарството и хлебарството за посипване на печива, за приготвяне на бонбони, сладкиши и др. Те се поръсват върху danish pastries - например десерти от бутер тесто с различни пълнежи от сладко, много често сервирани за закуска.

Маковите семена допълват чудесно меда, намазан на хляб.  Ще се изненадате как подхождат на салата от зеле, моркови и майонеза – не само цветово, но и вкусово. В Турция те често присъстват в десертите. В Индия ги използват за сгъстяване на сосове.

В Израел, Германия и славянската кухня – при готвене на нудли, риба и вегетариански ястия, както и в допълнение към хрупкави бисквитки.

Белите макови семена се консумират предимно на Изток. Могат да се омесват или да се поръсват върху чапати (индийски пшеничени питки), да се включват в състава на някои къри смеси за сгъстяване.

Олиото от макови семена, което французите наричат ойлет, се използва за кулинарни цели и може да се добавя и към зехтина.

Визитна картичка

Смята се, че маковете са се появили първо по Средиземноморието, в Индия, Турция и Иран.

Макът е род едногодишни, двугодишни и многогодишни растения от семейство Макови (Papaveraceae). По света са познати около 100 вида, разпространени предимно в северното полукълбо, а в България растат 8. Цветовете на мака са най-различни – бял, розов, жълт, оранжев или син. Някои от цветята имат по-тъмен център.

Най-разпространеният у нас, а и не само тук, като плевел, е полският мак. Най-голямо стопанско значение има видът сънотворен мак (Papaver somniferum), който се отглежда за производство на опиум и не се среща в диворастящо състояние.

За медицински цели се използва и видът змийско мляко (Chelidonium majus).

Някои видове се отглеждат като декоративни растения. За подправка се използват семената на маслодайния мак, който произхожда от Мала Азия и се отглежда в много страни с топъл климат. Всички видове на мака са отровни в различна степен, защото съдържат бял млечен сок, богат на алкалоиди. Днес най-големи техни производители са Холандия и Канада.

Маковите семена

Те са разположени в капсули, които остават, след като увехне цветът.

Най-много се използват в сушен вид.

Семената са дребни, приличат на тънки твърди зрънца, имат фин вкус на ядки, цветът им е синьо-сив до бял или жълто-кафяв.

Синьо-сивите са дълги около 1 мм, а белите са малко по-малки. Първите се смятат за европейски, защото се използват често върху хлябовете в Западна Европа, багетите и сладкарските изделия.

Белите най-често се приемат за индийски, средноизточни и азиатски, защото се използват в тамошната кулинария. Има много малка разлика във вкуса на двата вида, така че изборът за използването им е по-скоро свързан с естетика.

Прочетете още:

Печено свинско каре с маково семе

Питки с маково семе и шунка

Мус с маково семе

Турски сусамени гевречета

Как да си направим бейгъли

Весели домашни бонбони

Солен кейк

Суперхраните на 2015-а година

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти