Как да си направим бейгъли

Или казано иначе – мини гевречета

Как да си направим бейгъли
Снимка: netinfo
1 от общо 2 гласа

Бейгълите са мини гевречета, които първо се варят, а след това се пекат. Водят началото си от Полша, а в последсвие са се разпространили в САЩ, Канада и Обединеното Кралство.

Обикновено са поръсени с маково или сусамено семе, но има още много разновидности. Най-вкусни са топли, разрязани на две, намазани по избор с масло, крема сирене или сладко по избор.

Необходими продукти:

4 ч.ч. брашно
1п. суха мая (7гр)
3 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
1 2/3 ч.ч. топла вода
1 п. маково семе
1 п. сусам
4-5 с.л. царевичен грис

Начин на приготвяне:
В купа смесете 1/2 ч.ч. от брашното, маята, захарта и водата. Разбъркайте добре, покрийте купата с найлоново фолио или памучна кърпа и я оставете на топло за около половин час да втаса. Когато се появи пяна по повърхността на сместа, значи е готово.

Прибавете солта и оставащото брашно и разбъркайте с миксер или на ръка. Месете тестото поне 8-10 мин. Ако е необходимо прибавете още малко брашно. Поставете го в подмазана с 1-2 с.л. зехтин или олио купа, за да не залепва. Намажете и повърхността на тестото, за да не хване коричка и оставете на топло място за около час и половина да втаса и удвои обема си.

Извадете тестото от купата и го месете на леко набрашнена повърхност, като образувате продълговата форма. Разделете тестото на 12 части/топчета.

От всяко топче образувайте диск с диаметър около 6-7 сантиметра и с пръст пробийте дупка в средата. Покрийте топчетата с памучна кърпа и ги оставете да втасат отново за около 30 мин.

През това време кипнете около 2 литра вода в широк съд. След като водата заври, намалете котлона. Слагайте по няколко бейгъла във врящата вода и ги варете по около 5 мин, като ги обръщате по средата. Имайте предвид, че леко ще увеличат обема си по време на варенето.

Междувременно загрейте фурната на 200 градуса, застелете две тави с хартия за печене, като леко я намазните и поръсете равномерно с царевичния грис.

Извадете бейгълите с решетъчна лъжица и ги поставете в тавата. Поръсете ги по желание с маково или сусамено семе (или двете). Печете ги за около 20-30 минути, докато станат златисто кафяви. Поднесете ги топли, с масло, крема сирене или сладко по желание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти