Лесни упражнения за старт на деня

Лесни упражнения за старт на деня
Снимка: Thinkstock

Здравейте, приятели на здравословния начин на живот! В Edna.bg ще ви представям поредица от йога упражнения (т.нар. асани), които ще ви помогнат да сте в добра физическа и психическа форма. Занимавам се с ха-та йога, която е част от раджа-йога. В основата ѝ са асаните (йогийските пози) и пранаяма (упражненията за дишане). Всички програми, които ще ви представя в Edna.bg, са консултирани с йога-инструкторите Даниел Петров и Снежана Ненкова.

Всекидневните ми занимания с йога ме привикнаха към постоянство, търпение, гъвкавост на тялото и ума, по-здравословен начин на живот и по-позитивно мислене. Помогнаха ми да се подготвя за голямото събитие раждане и после лесно да се възстановя след бременностите ми. През годините посещавах много курсове при различни учители. Заради дългогодишните ми занимания и популяризирането на йога у нас, неколкократно съм канена да съдийствам на йога турнири. Бях почетен патрон на първото Европейско първенство по йогаБлагодарение на над 20-годишната ми практика, натрупания опит и информация през годините, успях да изготвя и заснема програми и да ги издам на диск – "Моята програма - йога за бъдещи майки" и "Моята програма - йога за възстановяване след раждане". В момента водя курсове по класическа йога.

Йога е за всички без ограничения във възрастта.

*Изпълнявайте упражненията бавно и без напрежение.
*Ако почувствате дискомфорт, прекратете за малко или се консултирайте с лекар. Можете да практикувате у дома, в офиса или сред природата, на удобна постелка, килимче или директно на земята.
*Важно е това да се случва най-малко 2 часа след хранене.
*Облеклото ви трябва да е удобно и леко, а краката ви е желателно да са боси.
*Загрявайте преди всяка програма - раздвижване на тялото, кръгове с главата, кръста, глезените, приклякване и т.н. като във фитнес зала или с първия комплекс от "слънчеви упражнения", които ви препоръчвам.
*Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания в началото, като се опитвате да се отпуснете и да не мислите за нищо друго, за да се настроите за йога-практиката, която ви предстои.
*По време на йога практиката дишайте дълбоко и равномерно, през носа. 
*След всеки отделен комплекс релаксирайте. Легнете по гръб и се опитайте да отпуснете всички мускули. Останете така колкото ви е приятно или според времето, с което разполагате. По възможност слушайте релаксираща музика, звуци от природата или просто се наслаждавайте на тишината.

Желая ви приятни занимания в моята компания и добри резултати!

****************

Ето един чудесен начин да започнете деня с йога. Предлагам ви комплекс от слънчеви упражнения, които ще раздвижат цялото ви тяло, особено гръбначния стълб и ставите. А ако ги изпълнявате всеки ден, ще намалят и обиколката на талията ви.

Комплексът може да се практикува от мъже и жени във всички възрасти. Правете ги самостоятелно сутрин или като загряващи упражнения преди асаните (така се наричат упражненията в йога), които ще продължа да ви показвам по-нататък.

Обърнете внимание на дишането. Много е важно да го синхронизирате с движенията и позите. По време на изпълнението мислете за Слънцето и по възможност тренирайте обърнати на изток. Като за начало започнете с четири повторения на целия комплекс, а постепенно може да увеличите до дванайсет.

Издишвайки изнесете и другия крак напред и се наведете от кръста, опитвайки се да допрете чело към коленете.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти