Лесен 10-минутен йога комплекс

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Ето какво можете да направите, ако имате само 10 минутки на разположение. Гарантирам ви, че ще се почувствате освежени и отпочинали.

Седнете удобно с кръстосани крака. Отпуснете ръцете на коленете и изправете гърба.

Първо раздвижете главата бавно с кръгови движения - 5 в едната и 5 в другата посока. Вдишвайте, когато брадичката е назад и издишвайте в долното полукръгче, когато е към гърдите.

После с раменете отново няколко кръгчета – отпред назад и обратно. Изпънете ръцете и краката напред и направете едновременно няколко кръгови движения с глезените и китките в двете посоки.

Свийте краката. Подпрете се на длани отзад. Вдишайте и с издишване отпуснете краката в едната посока, а главата в другата. Вдишвайте когато краката минават през средата и издишвайте, когато ги отпускате надолу към земята.

10 бавни повторения са достатъчни. Наслаждавайте им се.

Застанете на длани и колене. Дланите нека бъдат точно под раменете. Коленете леко раздалечени. Вдишайте и изпънете главата нагоре, раменете назад. Плешките се приближават една към друга. Кръста е надолу.

Издишайте и заоблете гърба в обратна посока. Главата надолу. Направете отново десетина повторения.

Отпуснете се по корем. Сложете дланите на ръцете отстрани на гърдите или под раменете, брадичката е на пода и оттук с вдишване изпънете ръце в лактите. С издишване се върнете обратно. Повторете 5 пъти. Това е вариант на поза „кобра“.

Прегърнете коленете и се залюлейте 3-4 пъти надясно и наляво. После с по-голямо засилване – назад и напред – 3-4 пъти до седнало положение.

Изпънете краката и гръбнака и се наклонете към коленете до където можете от корема, а не от раменете. Задръжте в позата около минутка. Опитайте се да се отпуснете и ако изпитвате напрежение някъде насочвайте вниманието си натам повтаряйки си наум „отпусни, отпусни, отпусни“. Ако имате болки в кръста правете позата без насилие и с леко свити колене.

Легнете за малко назад по гръб и отпуснете цялото тяло. Релаксирайте така със затворени очи за 5 минути, без да заспивате. Представете си зелена поляна на която лежите и потъвате в меката трева.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти