Лековитите свойства на глухарчето

Глухарчето - пръв приятел на здравия човек
Снимка: Thinkstock

Макар че сега не е сезонът на глухарчето, решихме да поговорим за това растение, защото ни изуми със страхотните си и много на брой здравеносни качества.

* Листата и корените на глухарчето са богати на витамините A, B, C и Е, калций, магнезий, калий, омега-3 мастни киселини, желязо и цинк, а се берат между месеците май и август.

* Най-често листата и корените на глухарчето се консумират под формата на салата или чай. Ако правите чай, трябва да знаете, че корените на растението се варят, а стръковете се запарват.

- При използване на корените - две супени лъжици от тях се варят 5 минути в половин литър вода и след изстиване чаят се прецежда. Течността се пие 3 пъти дневно по 1 винена чаша 30 минути преди хранене.

- Във втория случай две супени лъжици стръкове от глухарче се запарват за 10 минути в половин литър вода. След като изстине, отварата се прецежда. Пие се по същия начин - 3 пъти дневно по 1 винена чаша половин час преди хранене.

* Подобни отвари помагат при инфекция на бъбреците и пикочните пътища, запек, гонят умората и са силен диуретик, което ги прави подходящо средство за отслабване.

* Растението действа пречистващо на стомашно-чревния тракт и черния дроб.

* Глухарчето облекчава акнето, защото редуцира токсините, регулира хормоналната секреция и отделянето на мазнини в тялото.

* Заради наличието на желязо в глухарчето – то повишава хемоглобина в кръвта и понижава високото кръвно налягане, а фибрите в него намаляват нивото на холестерола.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти