Лекарски грешки под прикритие

Лекарски грешки под прикритие
Снимка: netinfo

Явно стандартите в медицинската практика стават все по-занижени не само у нас, но и отвъд океана, ако се съди по проучване, проведено в американския щат Масачузетс.

В него са участвали близо 1900 медици, като не малка част редовно давали погрешни прогнози на лекуваните от тях болни, а станело ли дума за
разкриване на финансови облаги с фармацевтични компании, много специалисти не отричали за такива или се въздържали от подобна информация.

Анкетата е била публикувана в американското здравно издание Health Affairs, а ето и какво показват резултатите:

* един на всеки 10 лекари е признал, че е излъгал пациент през изминалата година;

* една трета от запитаните не смятат, че трябва да издават сериозните медицински грешки на пациентите си;

* почти две пети не считат, че е нужно да признават на когото и да било за паричните си отношения с фармацевтични компании и фирми за медицинско оборудване.

Данните предполагат, че желанията на лекуващите се определено не винаги остават първа грижа на хората с белите престилки. От това обаче страдат само пациентите, оставащи в затъмнение за състоянието си, което пък би ги лишило от най-правилния избор за лечение.

Макар че повечето лекари, участвали в проучването, да смятат, че като цяло трябва да са напълно откровени с пациентите относно рисковете и ползите от определен вид лечение, доста от тях признават, че не винаги спазват тези норми.

Също така се оказва, че жените, упражняващи медицинската професия, по-често от мъжете твърдят, че са били открити с пациентите си. Изследователите предполагат, че същата закономерност най-вероятно се дължи на факта, че въпросната сфера винаги е била доминирана от силния пол, а когато една жена стане лекар, се чувства по-задължена да следва моралния си дълг.

Що се отнася до лъжите, общите хирурзи в САЩ били тези, които най-често признавали, че са мамили пациент през последните 12 месеца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти