Крушата – плодът на есента

Крушата – плодът на есента
Снимка: Thinkstock

Сочни и сладки, с мека маслена и донякъде зърнеста текстура, бялата до оцветената в кремаво вътрешност на крушите някога е наричана "подаръкът от боговете".

Крушите са един от най-характерните за есента плодове. Този плод е познат на човечеството още от дълбока древност. Крушите дори са възпети от самия Омир в неговата "Одисея".

В Древен Рим крушите неизменно са присъствали върху блюдата с плодове, с които са се гощавали най-богатите римляни. Доказателствата са върху фреските и в старите писания, стигнали и до наши дни."

Днес похапваме предимно сурови круши – като десерт, но също и консервирани – във вид на компоти, конфитюри или сладка. Някои хора приготвят и десерт с печени круши.

Като особено здравословен десерт през есенните и зимните месеци е препоръчително да приемате плодови коктейли, в които съчетавате различни пресни плодове - ябълки, банани, киви, портокали.

Пресните круши са истински здравословен коктейл от полезни вещества, органични киселини, микроелементи – желязо, мед, цинк. В 100 грама плодове се съдържа 120 мг ябълчена киселина, 70 мг. лимонена киселина и до 3 мг оксалова киселина.

Крушата съдържа йод, затова е особено препоръчителна за хора, които живеят в региони с йоден дефицит. Крушата може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент, необходим за щитовидната жлеза и свързан с човешкия интелект.

Сред най-известните сортове круши са:

• Фуджи - нежен, сочен и ароматен. Сладка и ароматна круша.
• Гала - хрупкав, със сладък и силен вкус.
• Барлет - жълт сорт, с мека консистенция и много сочен.
• Анжу - много сочна круша, която е особено подходяща за различни салати.
• Азиатска - хрупкава и сочна, едва доловимо сладка.

Крушата е изключително изнежен плод. След откъсването ѝ и особено, ако е вече презряла, тя бързо се разваля и потъмнява. Зимната круша, която е със зърнеста вътрешност, се запазва по-дълго време.

Имайте предвид, че вече нарязана, крушата бързо се окислява и почернява. За да избегнете това, напръскайте крушите с лимонов сок.

Когато купувате круши, избирайте свежи плодове със здрава и ненаранена повърхност. Крушите могат да се съхраняват в хладилник. Не са подходящи за замразяване.

Още по темата:

6 ползи от хапването на круши

Познаваме ли крушите?

Десерт с круши и бадеми

Круши срещу махмурлук

Френски сладкиш с круши

Щрудели с карамел и круши

Есенна торта с ябълки и круши

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти