Крепко здраве - пъстра храна

Крепко здраве - пъстра храна
Снимка: Thinkstock

Синьо, червено, зелено и жълто – плодовете съдържат витамини според цветове си, казват германски специалисти, цитирани от БГНЕС.

Зеленият цвят намалява високия холестерол и засилва имунната система.

Хлорофилът, съдържащ се в зелените плодове и зеленчуци, отговаря за по-доброто използване на кислород от мозъчните клетки.

Особено ценни са броколи, спанак и киви.

Плодовете и зеленчуците с червен и оранжев цвят съдържат доста каротеноиди, които неутрализират агресивните молекули на вредните вещества, укрепват дихателните пътища и подобряват зрението.

Особено важни продукти с този цвят - тиквата, морковите, доматите, червеният пипер, мандарините, динята.

Сините и лилавите плодове са естествени антибиотици.

Предотвратяват възпаление, предпазват от инфекции и укрепват сърцето.

Богати на полифеноли са боровинките, цвеклото, гроздето, къпините, касиса.

Жълтият цвят на плодовете и зеленчуците означава и по-голямо количество флавоноиди, които са пазители на добрия холестерол.

Богати на тях са жълтата чушка, прасковата, мангото, зрелите круши и грейпфрута

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти