Коварната синя светлина, която уврежда кожата ни

жена компютър светлина
Снимка: Thinkstock

Всички знаем, че трябва да се предпазваме от UV лъчите, но съществува друга светлина, която може да увреди кожата ни – синята.

Научното ѝ наименование е HEV (High Energy Visible) светлина, а нейните вълни се срещат не само през деня, но и също в лъчите, които се излъчват от екраните на нашите телефони, таблети, телевизори и компютри.

Това е светлината, на която вероятно сме изложени в най-голяма степен заради постоянните имейли, съобщения, социални медии и обаждания.

На прага на изследване върху възстановяването на клетките и циркадния ритъм на кожата (биологичният процес, който подлежи на циклично поведение в период от 24 ч. – б.р.) компанията Estée Lauder изучава факторите, които изваждат кожните клетки извън ритъм. Сред тях се оказва и влиянието на синята светлина.

Излагането ни на нейните лъчи изпраща на тялото сигнали, че все още е ден, следователно време, през което трябва да сме будни. Учените на Estée Lauder проектирали специален инкубатор, наречен „легло на синя светлина“, като провели редица инвитро експерименти, за да проучат въздействието на синята светлина от LED екраните върху кожните клетки.

Това са първите резултати, които сочат, че синята светлина повлиява на естествения ритъм на клетките. Оттам следва, че излагането на лъчите ѝ през нощта може да наруши процеса на възстановяване на кожата през тъмната част от денонощието, което, от своя страна, води до преждевременно стареене.

В наши дни е немислимо да се откажем напълно от електронните устройства, но намаляването на времето, прекарано пред тях, и най-вече преди лягане, може да има положителен ефект. Не забравяйте да държите мобилните телефони малко по-далеч от леглото (допълнителен стимул за ставане с алармата), лаптопа – затворен, и приключвайте работа с тях 1 ч. преди да се отправите към възглавницата.

жена компютър светлина
Снимка: Thinkstock

Така ще се радвате не само на качествен сън, но и на здрава кожа.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти