Кой е най-популярният зеленчук?

Кой е най-популярният зеленчук?
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че картофите са най-широко отглежданото растение от  клубеновите култури в световен мащаб? На тях е отредено и четвъртото  място от обема на суровата продукция – след ориза, пшеницата и царевицата.

Ако обичате да похапвате картофи, не се притеснявайте за линията си. Най-предпочитаният от малки и големи зеленчук носи незаслужено славата си на храна, от която се пълнее.

Нещо повече. Решите ли да преминете на хранителен режим на основата на картофи за 2-3 дена, вие не само ще помогнете на организма ви да се прочисти и възстанови, но и ще имате шанса да се простите с малко излишно тегло.

Изглежда ви невъзможно? Това се дължи на факта, че картофите обикновено консумираме пържени, печени или като гарнитура на калорични ястия. Оказва се, че те могат да ни донесат много ползи, особено ако знаем как да ги използваме.

Картофената диета се отразява много добре на хората, страдащи от артрит, но е много важно те да се употребяват варени или задушени, заедно с кората.

Пресен сок от сурови картофи, смесен със сок от цвекло и моркови, повлиява успешно храносмилателни разстройства, както и проблеми с нервната система.

Освен това, картофите намират приложение и в козметиката. Компрес от марля,напоена със сок от суров (по възможност пресен) картоф, действа благоприятно при отоци с различен произход.

Грудковото растение може да се използва и за приготовлението на маски след изгаряния, екземи и други кожни проблеми. Дермалният слой реагира положително и бързо започва процес на заздравяване и възстановяване на засегнатите участъци.

За хората, страдащи от главоболие, се препоръчва компрес с леко затоплен пресен сок от сурови картофи.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти