Кои са причините за бавния метаболизъм?

Кои са причините за бавния метаболизъм?
Снимка: Thinkstock

Ако сте от хората, които често се чувстват подути и ви е тежко, значи храносмилателната и отделителната ви система не работят в синхрон. Най-вероятно прибягвате до лекарства, стимулиращи отделянето, но това не е най-доброто решение на проблема.

Нека първо се обърнем към навиците и начина си на живот, преди да гълтаме сироп или таблетки за разрешаване на проблемите с констипацията.

Ако се храните безразборно, когато намерите време, не се съмнявайте, че това ще се отрази на метаболизма.

Организмът има памет и ако закусвате, обядвате и вечеряте по едно и също време всеки ден, той ще запомни това и ще се отблагодари с редовно изхождане.

Ако често сте на диета и се храните прекалено малко, това неминуемо ще забави метаболизма ви. Намаленото количество храна е сигнал за организма, че трябва да спре да изгаря калории, за да се запаси.

Липсата на достатъчно сън е една от основните причини за вял метаболизъм. Нощната почивка спомага горенето на калории, а 8-9 часов сън е предпоставка за редуциране на теглото, тъй като тогава се изразходва енергия.

Ако работите в офис и не сте от любителите на движението и спорта, не очаквайте метаболизмът ви да се задейства сам. Физическата активност, дори разходките спомагат движението на храната в червата и по-лесното изхвърляне на токсините.

Недостатъчният прием на вода и течности също води до нарушение на преработването нa храната. От друга страна, пестиците са отговорни за забавеното изгаряне на калории, защото химикалите, с които се третират някои храни, неутрализират веществата в организма ви, спомагащи процеса на обработване.   

Пропускането на закуската не е добър вариант, тъй като по този начин тялото преминава в защитен режим, подобно на недостатъчния прием на храна. Освен това, до времето за обяд вие вече сте много гладни и сте готови да се нахвърлите върху порцията си и дори да преядете, което неминуемо ще се отрази зле на метаболизма. Приемът на калций е от съществено значение за здравината на костната система, но и за добрата работа на храносмилателната система и отделянето.

Има и фактори, които не зависят пряко от вас – като пътуването със самолет и смяната на часовите пояси. Организмът се обърква от рязката смяна и това влияе пряко на процеса на обмяна.

Прочетете още:

Как да поддържаме добър метаболизъм

Пет вкусни храни за по-добър метаболизъм

Бърз метаболизъм на всяка възраст

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти