Кои са подходящите подправки за картофи

картофи
Снимка: iStock

Миналата седмица ви дадохме пет лесни за изпълнение рецепти с картофи. Днес решихме да ви разкажем кои подправки са най-подходящи при различното приготвяне на този така вкусен и полезен хранителен продукт.

Като начало пържените картофи могат да придобият много по-приятен вкус ако използвате подправки, с които да ги овкусите. Подходящи са розмарин, кимион, индийско орехче, магданоз.

Ако използвате свежа зеленина, трябва да я добавите, след като картофите са готови и са поизстинали. Ако пък предпочитате сушена, тя се слага веднага.

Белият пипер е по-лека подправка от черния пипери е много подходящ за печени, варени и задушени, както и за пържени картофи. Могат да се използват и листата за овкусяване на картофени супи.

За да овкусите по-добре зеленчукова супа с картофи, то използвайте стрък розмарин. Сложете го съвсем накрая, оставете за около 5-6 минути и после го извадете, защото иначе супата може да получи леко горчив вкус.

За приготвяне на гарнитура от картофи подходящи подправки са лук, черен пипер, магданоз, майорана, босилек, копър, дафинов лист.

За приготвяне на ястия с пържени картофи използвайте лук, черен пипер, майорана, кимион, босилек.

За приготвяне на картофено пюре – лук, черен пипер, индийско орехче, магданоз или свежи подправки на вкус.

Вкусът на картофите се засилва от много подправки – копър, босилек, зелен лук, чесън, мащерка, магданоз, розмарин, естрагон и др. Същият ефект оказват и мазнините – зехтин и олио, сметана и мляко.

Розмаринът е много подходящ и за приготвянето на млади картофи. Първо ги нарежете на парчета колкото една хапка, сложете ги в тава и залейте със зехтин.

Подправете със свеж или сушен розмарин, осолете с кристали морска сол и разбъркайте. Печете около 20 минути, като разбърквате от време на време.

Можете да използвате ястието като топла гарнитура за месо, като основно постно ястие.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти