Кои са недостатъците на човешкото тяло

Напред и само напред
Снимка: Thinkstock

Човешкото тяло е едновременно изключително сложно и забележително ефективно. Но, колкото и да е достойно за възхищение, със сигурност не е перфектно, пише здраве.bg. Ето примери за няколко недостатъка в дизайна на нашето тяло, които и до днес понякога ни създават неприятности.

Мъдреците
Всеки, който е имал проблеми с мъдреците си, знае, че тези трети кътни зъби не носят нищо друго освен проблеми и болки. Причината за това е проста – нямаме достатъчно място в устата си за толкова много зъби. Далечните ни предшественици със своите по-издължени кости на челюстта може и да са имали място, но в устата на съвременния хомо сапиенс мъдреците често нямат къде да израснат, притискат се и затова в повечето случаи се налага да бъдат извадени.

Апендиксът
Въпреки че са проведени многобройни проучвания, специалистите в тази област, поне засега, не са успели да открият някаква ясна и дефинитивна функция на човешкия апендикс. И докато не знаем за какво точно служи той, сме напълно запознати колко животозастрашаващо опасен може да бъде, ако се възпали. Между 5 и 10% от хората развиват остър апендицит през живота си. Когато това се случи, апендиксът се пълни с гной и трябва да бъде хирургически премахнат.

Очите
Доказан факт е, че човешките очи като цяло не са най-добре развитите в животинското царство. Този не дотам оптимален дизайн явно все пак служи добре на целите ни, но въпреки това човешките очи, както и очите на други гръбначни животни, изглежда са доста странно разположени. Очите ни в основата си свързани наопаки, а едно от последствията от подобно позициониране е, че нервите трябва да преминат през окото. Това е и причината човешкото око да има сляпо петно в центъра си.

Ненужният кръстопът
Друг аспект на човешкото тяло, който е пример за съмнителен дизайн, е начинът, по който въздухът и храната за кратко споделят една и съща "тръба", през която преминават. Най-общо това е причината понякога да се задавяме с храната си. Много учени смятат, че е щяло да бъде по-безопасно и подходящо тялото да е устроено така, че трахеята (за въздуха) и хранопровода (за храната) да са напълно отделени. Вместо това, те се кръстосват, което е и причината храната да може да попадне в т.нар. криво гърло, което може да се окаже фатално.

Отчитайки несъвършенствата в строежа на човешкото тяло, заложени от природата, учените все пак споделят факта, че нашият вид е многократно по-млад в сравнение с други животински видове, съществуващи и усъвършенстващи се в процеса на еволюция вече милиони години.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти