Кои растителни храни са застрашени от изчезване

Да спрем с вредите
Снимка: Thinkstock

Глобалното затопляне вече видимо нанася огромни щети върху нашата планета. Сред тях е и изчезването на някои плодове. На първо място сред тях е бананът. Експертите имат опасения около съдбата, която очаква любимите и вкусни банани. В последните години се наблюдават редица нападения от вредители и гъбични заболявания върху плода.

Един от водещите износители на банани е Коста Рика. Правителството на страната наскоро обяви "кризисно положение" в състоянието на плантациите, тъй като експортната индустрия за половин милиард долара бе засегната от посочените два отделни вредителя. А това е пряко свързано с глобалното затопляне, пише "Gotvach.bg".

Популацията на вредните за растенията насекоми през последните години главоломно се е увеличила, а причина за това е именно глобалното затопляне. А това автоматично увеличава вероятността от бедствените им прояви по цял свят.

Когато паразитите нападнат растенията, това ги прави много по-слаби, увреждат се плодовете и се налага изхвърлянето на цели гроздове от тях.

Гъбичките са другата напаст, която заплашва съществуването на бананите. Заболяване, причинено от гъбичката фузариум например, засяга именно ключов сорт банани за износ от Мозамбик и Йордания.

В последните години учените навсякъде и постоянно откриват доказателства, че глобалното затопляне вече заличава биологични и тревисти видове и то с много по-голяма скорост, отколкото се очакваше. Популации от някои видове жаби, пеперуди, корали и полярни птици вече са изчезнали заради промяната в климата.

Първи пострадаха растения и животни, които живеят в тесни температурни граници, и тези, които са в зоните със студен климат, като например
полярните мечки, тюлените, пингвините и др.

Учените допълват, че не става въпрос само за изчезването на отделен биологичен и растителен вид, а за цялостното объркване на природата, от която е пряко зависим и е част и човекът.

Какаото е друг изчезващ вид, който търпи вредите от глобалното затопляне, а подобна може да се окаже съдбата и на всички типични за отделните райони култури. Заболяванията по растенията са причина за все по-засилената употреба на пестициди, хербициди, който от своя страна могат да са пагубни за природата и хората.

От тях страдат вече пчелите, като все повече се наблюдава измирането на пчелни семейства въпреки усилията на пчеларите. А липсата на опрашване на много растения зависи именно от тези полезни насекоми. В Китай от години има места, където овощните дръвчета се опрашват ръчно от хора, защото пчелите отдавна за измрели по тези територии.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти