Кои храни помагат срещу косопад

коса четка гребен
Снимка: Thinkstock

Косопадът се среща сред все по-голям брой хора. Не само по-възрастните, но и много от младите се оплакват от постоянно капене на косата си, за което сякаш няма ясна причина. Често обвиняваме за този проблем гените, променящия се климат, некачествените шампоани, стреса, твърдата вода и т.н.

Но и забравяме, че нездравословната диета също кара косата ни да загуби блясъка си и да стане по-слаба, което неминуемо води до косопад. В наши дни почти всички консумираме нездравословни и направо вредни храни, които съдържат всичко друго, но не и полезни хранителни вещества като витамини и минерали.

Коса цвят
Снимка: Unsplash

За да имаме бляскава и най-важното здрава коса, трябва да се придържаме към по-здравословна диета, включваща следните храни и продукти с полезни за растежа на косата свойства.

Морски дарове
Морските дарове, най-вече рибата тон и скаридите, са на челно място в списъка с храни, които подпомагат растежа на косата. Богати на цинк, морските дарове способстват за удължаването и заздравяването на косъма и фоликулите, което от своя страна води до растеж на косата.

коса
Снимка: Thinkstock

Кълнове
Суровите бобови кълнове са богати на силиций, минералът, използван от тялото ни за абсорбиране на други минерали и витамини. Добре известно е, че витамините осигуряват подхранване на косата и й помагат да расте здрава. Препоръчително е да консумираме кълновете сурови, вместо готвени, защото при термичната обработка те губят част от съдържанието си на силиций.

Вижте всички >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти