Кога пийването се превръща в алкохолизъм?

Кога пийването се превръща в алкохолизъм?
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

В България има необяснима толерантност към пиенето на големи количества алкохол. Смята се за признак на мъжественост способността да изпиеш бутилка уиски и да си „тръгнеш на собствен ход“.

За хора, които едвам се държат на краката си, се казва „беше се почерпил“. За случаите на шофиране в пияно състояние дори няма да отваряме дума, защото „то една бира не се брои“.

Истината е, че в България много повече хора имат проблем с алкохола, отколкото се предполага.

Но за това се говори по-малко, отколкото и за домашното насилие.

В същото време и ние самите смятаме чашата вино или бира за хубава част от деня, момент за равносметка и смях с приятели...

Кога се прекрачва границата? Кога пийването се превръща в алкохолизъм?

Има 11 признака, които показват, че имате проблем с алкохола. И не мислете, че говорим на мъжете. Случаите на алкохолизъм при жените са също толкова чести, но темата просто е табу.

1. Без едно мога, с едно не мога

Тази забавна игра на думи всъщност е първият показател за проблем. Ако все си казвате „хайде само едно“, а завършвате в безпаметно състояние, имате проблем.

2. Събирането с приятели винаги е с алкохол

Не можете да излезете без да „загреете“ с едно питие. Събиранията без алкохол изобщо не ги разбирате. Използвате събиранията като чудесен повод не са за срещи, а за пиене.

3. Пиете почти всеки ден, дори да няма повод

Пиенето на алкохол абсолютно всеки ден не е нормално. Дори да е чаша вино или бира. Измислянето на поводи и причини да си сипете едно след работа също е знак, че прекалявате.

4. Често пиете сам/а

Няма нищо лошо в това да изпиете веднъж чаша вино в собствената си компания след тежък ден. Но да си купите бутилка пиене само за себе си, това вече е проблем.

5. Криете точно колко пиете от близките си

Ако сами осъзнавате, че пиете повече от нормалното, но вместо да спрете, просто започвате да криете чашите и бутилката, имате сериозен проблем.

Срамът от другите е достатъчен сигнал, че сте осъзнали проблема си. Остава само още една крачка – да направите необходимото, за да го решите.

6. Често ви се случва да ви се губят спомени

Напиването до безпаметност е сериозно изпитание за организма. В ученическите и студентските години това е едва ли не норма за добро прекарване на вечерта.

Но възрастта не е извинение. Губите ли ума си заради алкохола, имате проблем.

7. Имате проблеми с храносмилането

Гастрит, възпаление на стомаха, раздразнен стомах, липса на апетит – това са признаци, че алкохолът, който поемате е прекалено много.

8. Кожата ви е сива и повяхнала, очите са подпухнали

Алкохолът кара организма ви да задържа вода. Торбички под очите, перманентно почервеняване на бузите, спукани капиляри, изсъхнала кожа – така ви разкрасява пиенето.

Ако се виждате в огледалото като сдъвкана версия на себе си, виновникът е ясен.

9. Теглото ви варира

Отслабване или затлъстяване – и двете състояния могат да се предизвикат от алкохол. В единия случай е защото замествате храненето с пиене, а в другия – защото злоупотребявате освен с алкохол, и с мазни и солени храни, които така добре се съчетават.

10. Връзките в живота ви са страдали заради пиенето ви

Ако са ви зарязвали дори веднъж заради пиенето ви, ако децата ви са ви молили да спрете да пиете, изводът е ясен. Ако сте склонни да избухвате под влияние на алкохола или да изпадате в неприятни сълзливи настроения, потърсете помощ.

11. Семейството и приятелите ви се тревожат за вас

Да се говори за това, че някой има проблем с алкохола в България, е рядко срещано. Ако близките, приятелите, децата ви са повдигали този въпрос пред вас, имайте предвид, че им е коствало много усилия и са го направили въпреки огромното неудобство, което изпитват.

Те искат да спрете да пиете, не за да спрете да сте щастливи, а защото ви обичат и ви искат живи и здрави.

Ако сте се разпознали в горните признаци, можете да се обадите на асоциацията на анонимните алкохолици, които имат свое представителство и в България.  

Прочетете още:

Колко е безопасната доза алкохол

Дринкорексията

Кога пием най-много

Вино за щастие

Има ли алкохолът позитивна страна?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти