Кога доброто здраве се разклаща

Както всички знаем, позитивната нагласа също е от значение за по-качествения начин на живот
Снимка: Thinkstock

Значителни отклонения и влошаване на показателите на работата на сърцето и белите дробове се наблюдават при повечето хора скоро след навършване на 45 години. Негативната промяна е по-рязка при мъжете и малко по-бавна и постепенна при жените. Това е заключението на група американски учени начело с проф. Андрю С. Джексън от университета на Хюстън, щата Тексас.

Направените от тях наблюдения включват данните за повече от 20 хиляди представители и на двата пола между 20 и 96 години, преминали над 30 различни медицински изследвания, които са включвали препоръки за храненето, движението и други фактори на начина на живот, пише "Здраве.bg".

"Резултатите показват, че за да бъде здравето ни на ниво поне до 40-45 г. трябва постоянно да наблюдаваме теглото си, да се откажем възможно най-бързо от вредните навици и да отделяме повече време за спорт и разходки. Хиподинамията (недостатъчното движение) и излишните килограми водят до по-бързо остаряване на тялото, т.е. биологичната ни възраст е по-голяма от реалната) и съответно до по-висок риск от появата и развитието на сериозни заболявания", твърдят авторите на изследването, цитирани от информационната агенция "Ройтерс".

"Човечеството, макар и да живее по-дълго, старее по-бързо и става все по-затлъстяло и обездвижено", смята проф. Джексън. "В резултат на това сърцето и дробовете ни по-рано губят част от ефективността си. Лошата физическа кондиция увеличава риска от развитието на хронични болести, които не дават възможност на хората в напреднала възраст да се обслужват самостоятелно", заключва още той.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти