Ключът към по-здравословен живот

Ключът към по-здравословен живот
Снимка: Thinkstock

Дните без телевизия трябва да се превърнат в нещо редовно, за да се насърчават хората да бъдат по-активни и да се намали затлъстяването.

Това съветват от британския Национален институт за здраве и клинични постижения (НИЗКП).

В нов наръчник на института са изложени редица препоръки в опит да се подобри здравето на хората.

Всеки трябва да спи достатъчно дълго (8 часа на денонощие), да закусва, да следва средиземноморската диета, да увеличи физическата активност, като ходи пеша или кара колело до работа или училище.

Човек трябва да се занимава и с танци, плуване, а когато е възможно, да се използват стълбите вместо ескалатора или асансьора.

Освен това хората не трябва да се хранят пред телевизора, да избягват захарните напитки.

Трябва да определят дни без телевизия или поне да не се гледа телевизия повече от 2 часа на ден. Количеството на консумираните торти, пастички и сладкиши трябва да се сведе до минимум.

"През последните 10 години нивата на затлъстяване почти са скочили двойно и продължават да будят сериозно притеснение", казва проф. Майк Кели, директор на Центъра за обществено здраве към НИЗКП.

НИКЗП в миналото публикува напътствия за предотвратяване и намаляване на затлъстяването. Този наръчник обаче се фокусира над промените, които човек може да направи, за да намали риска от затлъстяване и наднормено тегло.

Спазването на здравословна диета и увеличението на физическата активност са важни за всички, не само за затлъстелите или хората с наднормено тегло.

"Количеството на енергията, което се приема с храната и напитките не трябва да надвишава количеството на изразходваната енергия за един ден.

Затова трябва да използваме стълбите, а не асансьора, да гледаме по-малко телевизия, да се храним по-здравословно и да пием по-малко алкохол", съветва проф. Кели.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти