Кимион и още 3 билки против алергии

Кимион и още 3 билки против алергии
Снимка: Thinkstock

Кимионът е подправка, която има доста остър вкус. Заради това е добре да се слага пестеливо в гозбите, тъй като много лесно може да превземе вкуса на яденето и да не се усеща нищо друго освен аромат на кимион. Освен това по-големи количества от подправката могат да предизвикат възпаление на стомашната лигавица и да усилят апетита.

Безспорно кимионът има и много полезни действия за организма – подправката укрепва имунната система, увеличава кърмата. Кимионът е изключително подходящ за консумация от хора, които имат високо ниво на инсулин в кръвта.

Освен това ароматната подправка успокоява чревните спазми и премахва газовете. Маслото, извлечено от семките на кимиона, засилва защитните сили на организма и се използва при различни алергии.

Кимионът има доказано действие при алергии, свързани с полени и прах – хората, които страдат от тях, знаят че най-трудно е през пролетния и есенен сезон. Подправката помага и при невродермит.

Кимионът помага при общите симптоми при алергиите като сълзене на очите, честото кихане и др. Не се препоръчва да се лекувате с кимион по време на бременност, а употребата по време на кърмене трябва да става под лекарски надзор.

Освен кимионът и други билки помагат при появата на алергии.

Копривата е една от най-популярните в това отношение - помага заради съдържащия се в билката хистамин. Трябва да запарите 1 с.л. коприва в 500 мл вода, а след като изстине – прецеждате. След това тази смес се изпива на три дози, като е хубаво да приемете отварата половин час преди хранене.

Друга билка, която е ефикасна при алергии, е камшикът или юнашка кръв. Използва се външно – промивате мястото с отвара от билката. Билката е изключително ефикасна и при зачервени очи от дълга работа пред компютър, както и при подути от алергична реакция клепачи.

При пролетни алергии подходяща билка е женското биле. Необходими са ви 2 г от билката, които трябва да сложите в литър вряща вода. Отдръпнете от котлона и оставете билката във водата четвърт час. След това прецедете и пийте 3 пъти дневно в равни количества.

Прочети още: Добавете щипка здраве и аромат към живота си

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти