Кашуто всъщност е...ябълка

Кашуто всъщност е...ябълка
Снимка: Reflections.no

Ако искате да блеснете на следващото събиране, можете спокойно и самоуверено да заявите на всеослушание, че кашуто, което всички ядат в момента, всъщност не е ядка, а плод.

И не плод по начина, по който краставицата е плодът на растението, а истински плод, подобен на ябълката.

Припомни ни го нашия любим пътеписец Ларс Уитбърг.

„Разхождахме се в гъста дъждовна гора. Моят водач Робинсън ме спря и посочи едри и сочни плодове над главите ни.

Виж, кашу, каза той, а аз просто не повярвах на очите си.

Ние ядем малката ядка на върха на плода. Но абсолютно ядлив е и плодът отдолу. На вкус е подобен на ябълка.

"Без обработка, продължи Робинсън, ядката е невъзможно да се яде. Толкова е кисела, че се появяват мехури по езика“.

Обработката му е много сложна, затова и кашуто е толкова скъпо.

Първо се пече в шушулката, за да може да се разчупи. След това остава само обвитата в ципа ядка, която трябва да се премахне на ръка.

Плодът от своя страна е сочен, но се разваля бързо затова е познат само в страните, в които вирее кашуто – Индия, Бразилия, Танзания, Кения. 

Още от Ларс

Затворете прозорците!

Сладкото лепило на Амазонка

И още за кашуто

Как да си направим мляко от кашу

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент