Създадено за

Кашлицата – симптом или диагноза

кашлица
Снимка: Thinkstock

Ако в продължение на дни кашляте свирепо и не знаете на какво се дължи това изтезание, едва ли се чувствате много весели – не само че не знаете причината, ами не знаете и как да я спрете.

За съжаление, няма яснота какво точно представлява постоянната кашлица, но така или иначе, ако си кашляте всеки ден, много е вероятно и да не ви интересува. По-важното и проблемното е, че кашлицата променя качеството на живота ви и още нещо – пречи ви да си отпочинете през нощта. Всеки, кашлял поне една нощ през живота си, знае какъв тормоз е това!

кашлица
Снимка: Thinkstock

Важно е обаче да разберете какво я причинява, понеже почти винаги кашлицата е симптом на нещо друго, а не състояние само по себе си. Кашлицата е защитен рефлекс за очистване на дихателните пътища от различни инхалирани химични, механични и биологични дразнители. Рефлексът за очистване се отключва след дразнене на рецепторите за кашлица от вируси, аероалергени и химични вещества.

Обикновено кашлицата се причинява от някои по-елементарни и безобидни неща, като секрет от носа, вследствие на синузит или ринит, вирусни инфекции – като грип, но по време на грипа обикновено има и други симптоми, като болки в тялото, хрема и главоболие.

кашлица
Снимка: Thinkstock

Бронхитът и алергиите често предизвикват бронхоспазми (контракции на гладката мускулатура на стените на бронхите и бронхиолите, които водят до учестено дишане и дълбока кашлица.

Астмата също може да е причина за тежко кашляне, но тя често е свързана и със стягане в гърдите. Сред останалите причинители са редица диагнози, като ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), пневмония, туберкулоза, круп или коклюш, както и някои още по-сериозни, като рак на белия дроб – въпреки че при него по-рядко има съпътстваща кашлица, но все пак е някакъв знак, който трябва да отчетете.

Няма нужда да изброяваме редица стряскащи състояния, по-важното е да знаете, че ако кашляте неудържимо в продължение на няколко дни, редно е да отидете на лекар, който да ви прегледа и да ви назначи изследвания.

Ако прецени, те могат да включват рентген на гърди и бял дроб (за изключване на пневмония), кръвни тестове – повишените левкоцити например ще покажат наличие на бактериална или вирусна инфекция, спирометрия (изследване за обема въздух, който можете да издишате от дробовете си за една секунда – прави се при съмнения за астма или емфизем).

кашлица
Снимка: Thinkstock

Бронхоскопията и компютърната томография са по-сериозни изследвания, които имат за цел да направят обстоен и щателен преглед на дробовете и дихателните пътища.

Лечението на постоянната кашлица пък зависи от съответната причина. Природните лекове, като лъжица мед, овлажнител за въздух и почивка са винаги добре дошли, както и приемът на течности.

Така че, имайте едно наум, когато ви стовари кашлица и не ви пусне в продължение на дни – може и да е нещо елементарно и да отшуми почти от само себе си след седмица, но вие не разчитайте на това – идете на лекар своевременно.

Профилактиката и превенцията често са жизненоважни в откриването на различни заболявания в ранните им стадии.

кашлица
Снимка: Thinkstock

Още за кашлицата

Как да се справим при пристъп на кашлица

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти