Какво трябва да знаем за превенцията на хепатит А

Какво трябва да знаем за превенцията на хепатит А
Снимка: Thinkstock

"При хепатит А е важна не само личната хигиена, а и обществената хигиена.

Ако вие си миете редовно ръцете, но влезете в капанче, което е силно замърсено, то вие пак може да се разболеете от хепатита", заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"При хепатит А - болестта на мръсните ръце, са много подчертани сезонността и цикличността", каза д-р Кунчев. Хепатитът започва в края на септември и през пролетта може още да е активен.

Хепатит А е много издържлив, особено зимата. Според доктора няма как да бъде обявена епидемия, защото няма математически модел, по който да се изчисли това.

От миналата година България влиза в период на голяма заболеваемост от тази болест.

Тя е много разпространена по нашите географски ширини. В момента най-разпространен е хепатит А в Ихтиман, София област, София град, Видин, Монтана и Враца, посочи д-р Кунчев.

Гаранция за това да не се разболеете не може да има на 100%, но може да имате такава, ако си миете ръцете винаги преди хранене, винаги след излизане от тоалетна и след прибиране отвън.

Д-р Ангел Кунчев поясни обаче, че хепатит А не се предава толкова лесно, не като другите вируси по въдушно-капков път. В градския транспорт например, трябва да е много мръсно и да не е било дезинфекцирано, за да се разболеем.

Хепатит А много лесно се поддава на дезинфектанти.

Д-р Кунчев посочи първите признаци на болестта. Първите 2-3 дни човек няма как да разбере, но започва едно безапетитие, тежест в стомаха и след около 4-5 дни започва пожълтяването.

Лесно се разпознава жълтеницата, каза Ангел Кунчев. Инкубационният период е доста дълъг, около месец.

Най-разпространена е болестта при децата, между възрастите 15-20-25 години. На 30 години вече човек си е изградил антитела срещу този вирус, каза още д-р Кунчев. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти