Какво е шалот

В 100 г шалот се съдържат 350 килокалории
Снимка: Thinkstock

Доскоро този вид лук не беше популярен у нас, а иначе е широко разпространен в тропическите и умерени райони. Латинското име на лука шалот е Allium ascalonicum, но е познат и като влашец, скалон, влашки лук, дребен чесън, сръбски лук и др. Той представлява многогодишно растение от семейството на лука (Liliaceae).

* Името му идва от старото название на днешния палестински град Ашкелон. Предполага се, че точно в този район кръстоносците са попаднали на луковиците на шалота и са ги пренесли в Европа.

* За разлика от кромида луковицата на шалота има способността бързо да се дели на няколко на брой по-дребни скилидки (подобно на чесъна), всяка от които е издължена и обикновено със слабо оцветена във виолетово вътрешна част.

* В България се отглежда предимно за лични нужди в домашните градини, но в по-големите магазинни вериги за хранителни стоки и пазарите се намира сравнително лесно.

* Шалотът, както лука и чесъна, е член на семейство Allium (в което влизат над 1250 видове лукови култури), но е по-богат и по-силен на вкус. Ще познаете шалота по медния цвят на люспите и белезникавата сърцевина, която обикновено е примесена с червен цвят.

* Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии - и особено пилешки и рибни ястия. За разлика от обикновения кромид лук, шалотът има много по-деликатни вкус и аромат, леко напомнящи за друг роднина – чесъна, и затова е широко използван като добавка във френската кухня. Но французите са на мнение, че пърженето придава горчиви нотки във вкуса на шалота, което ги кара да го варят или задушават с вино.

* В 100 г шалот се съдържат 350 килокалории и никакъв холестерол. Другите ценни елементи и съставки са калий, калций, селен, магнезий, желязо, фосфор, фибри и витамините  А, C, B, K.

* Ето и Edna рецепта с участието на шалот.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти