Какви болести издава видът на ноктите ни

"Ръцете ти единствено виновни"
Снимка: Thinkstock

Достатъчно е да се погледнат ноктите на човек, за да се предположи има ли и каква е неговата диагноза. Това е мнението на експерти от Американската академия по дерматология. Според тях по състоянието на ноктите може успешно да се определят признаци за заболявания като анемия, проблеми с белите дробове, наличие на гъбички и др.

Например, ако ноктите имат жълтеникав оттенък, това в повечето случаи е сигурен признак за гъбична инфекция. Също така трябва да се провери за евентуални проблеми с черния дроб, лимфната система или белите дробове (например хроничен бронхит), пише "Здраве.bg".

Тъмните линии под ноктите пък са показател за повишен риск от рак на кожата – меланома. Специалистите препоръчват веднага да се потърси консултация.

Ако е налице аномалия – увеличение на края на палците и подгъване на ноктите, това се тълкува като свидетелство за недостиг на кислород в кръвта. Причина за такова състояние могат най-често да бъдат болести на сърцето и белите дробове, като не се изключва вроден дефект, хронична белодробна инфекция, цироза на черния дроб или инфекция на сърцето.

Чупещи се нокти често имат хората, болни от псориазис, хроничен дерматит, страдащите от оплешивяване или артрит.

Наличието на ивици пък е свидетелство за преминало незабелязано заболяване, продължително излагане на ниска температура, болест на Рейно, неконтролирани диабет, пневмония, мозъчно заболяване или болест на кръвообръщението.

Ноктите, наподобяващи форма на лъжица, т.е. силно изкривени нагоре по краищата, най-често се предизвикват от травма, наличие на синдром, предполагащ изместване или разхлабване на капачките на коленете, отклонения в развитието на бъбреците и скелета. Често такава форма на ноктите се срещу при хора с анемия.

Белите нокти могат да са показател за цироза на черния дроб, диабет, сърдечна недостатъчност или недохранване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти