През есента кожата ми "полудява"! Защо?

През есента кожата ми "полудява"! Защо?
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Кожата ни първа се сблъсква с температурните промени навън, при което ѝ трябва значително време да се адаптира. Този период може да бъде много неприятен и в случай, че страдате от някакво кожно заболяване, което обикновено се "скрива", когато навън е топло и слънчево, задължително трябва да предприемете мерки.

От акне, през екзема и атопичен дерматит до псориазис, всички тези неприятни кожни заболявания отново ни "атакуват" през есенните и зимни месеци, докато притичваме от студа навън в топлите си домове.

Тези резки промени отнемат много бързо влагата от кожата ни, изсушават я и затова тя много лесно се зачервява и лющи. Допълнително липсата на УВ лъчи променя в голяма степен начина, по който кожата ни функционира.

Eсента си е цяло предизвикателство за кожата на лицето, тялото, ръцете, краката, че дори и ноктите.

По-малкото слънце не означава, че трябва напълно да забравите за слънцезащитния си крем. Като допълнение по-богатите хидратанти са по-важни от всякога в този период. Дори и по-мазната кожа ще ви бъде много благодарна ако редовно я "напоявате" с хидратиращ продукт.

Страдащите от себореен дерматит може да забележат влошаване както в косата, така и по лицето. Този хроничен проблем засяга в по-голяма степен мъжете и е честа причина за консултация в дерматологичния кабинет.

За да овладеете влошаването или да го предотвратите, е желателно да използвате специални измиващи продукти (сапуни или шампоани) в комбинация с козметика и лечебни кремове, които са насочени специално за третиране на себореен дерматит.

Кожата на тялото също се нуждае от по-интензивна хидратация. Най-добре се усвоява продуктът като се нанесе върху все още леко влажната кожа след баня. Не пропускайте да намажете по-обилно лактите и коленете, където принципно кожата е по-груба и суха.

При страдащите от псориазис, хронична екзема или атопичен дерматит, есента често предизвиква влошаване.

Псориазисът е хронично заболяване, което се дължи на определени нарушения в имунната система и в България засяга между 1-2 % от населението.

Най-типичната му изява е под формата на плътни червени плаки покрити от бели люспи по лакти, колене и скалп. Разбира се, има и други, но по-редки проявления. 

При атопичния дерматит или хронична екзема преобладават основно сухата кожа и силният сърбеж. В различни зони на тялото може да има и зачервяване, лющене и различни по размер обриви.

Атопичният дерматит сериозно увеличава честотата си с годините, като се очаква към 2030 година да засяга всеки втори.

Страдат предимно деца, но заболяването в някои случаи остава и в по-зряла възраст.

Освен стандартните схеми на лечение с различни медикаменти, има вариант, чрез който по доста по-лесен и дори безопасен начин да си помогнете през студените месеци. Става въпрос за така наречената тясноспектърна УВ Б фототерапия.

Всъщност, процедурата прилича на посещение в солариум, но е доста по-кратка и се излъчва строго дозиран спектър от лъчи под контрола на дерматолог.

Посещение на такава кабина 2-3 пъти седмично за не повече от 5 минути гарантира доста по-безпроблемни и спокойни за вас студени дни и месеци.

Най-честият проблем, за който есенното влошаване е почти неизбежно към момента си остава акнето. Това важи особено ако сте попрекалили със слънцето подведени от измамното подобрение, докато се излежавате на плажа. За да изпреварите "бумът" от възпаления и пъпки, един курс от LED терапия в комбинация с няколко повърхностни химични пилинга ще подейства повече от добре.

Някои от нас чакат есента с нетърпение, за да се отърват от силните жеги. За други краят на лятото носи повече тъга и лошо настроение.

При всички положения обаче кожата ви има нужда от помощ, за да преживее спокойно прехода. Ако имате нужда от допълнителни съвети и консултация, се обърнете към квалифициран дерматолог.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти