Каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците

Здравословният живот никак не ми е чужд
Снимка: Thinkstock

Срещаме ги все по-често като термини и масово ги приемаме за нещо полезно. Но всъщност, каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците? Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на т.нар. добри бактерии, обитаващи дебелото черво. За разлика от тях пробиотиците представляват живи бактерии, които са полезни за храносмилателния тракт на човека, пише здраве.bg.

Пребиотици
Te произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.

Пребиотичните фибри са устойчиви на топлинни амплитуди и на повишената киселинност в стомаха, което ги прави перфектната храна за полезните чревни микроорганизми.

Такива несмилаеми фибри можем да открием в най-големи количества в бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодовете.

Пребиотиците могат да бъдат приемани също и под формата на хранителни добавки или да се прибавят допълнително към храните още при тяхното производство.

Пробиотици
Бактериите в червата могат да бъдат както полезни, така и вредни. В действителност, в здравото тяло "добрите" и "лошите" микроорганизми, населяващи дебелото черво, се намират в динамично равновесие.

Полезните потискат растежа и развитието на болестотворните бактерии и гъбички, които могат да причинят диария, запек, инфекции на червата или други части на тялото.

Пробиотиците представляват живи бактерии, които спадат към групата на "добрите". Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семейството на "Lactobacillus" и "Bifidobacter". Безспорно най-качествените естествени източници на пробиотици са киселото мляко, кефира, айрана и други млечно-кисели продукти. Съществуват множество хранителни добавки, които също съдържат пробиотици.

Подходящата доза пробиотици в комбинация с пребиотици помага за предпазване от различни здравословни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт, пикочния мехур, вагината, черния дроб, както и от запек и диария.

Редица проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава риска от рак на дебелото черво и поддържа електролитния баланс в организма. Така че изброените по-горе продукти трябва редовно да присъстват във вашето меню.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти