Как да запазим пресните домати свежи по-дълго?

домати
Снимка: Thinkstock

Има буквално стотици видове домати. Приложенията на сочния и вкусен зеленчук са още повече – на студени сандвичи, в салати, за различни ястия. Още повече доматите са и изключително полезни.

В тях има същински залежи на витамини С, А и К, калий (който контролира сърдечния ритъм и кръвното налягане) и манган. Съдържат и големи количества витамин Е, тиамин, ниацин, витамин B6, фолиева киселина, магнезий, фосфор и мед.

домати
Снимка: Thinkstock

Всичко това е повече от добре, но истината е, че доматите са най-полезни, когато са свежи. Въпреки че доматените пюрета и консерви имат своите предимства, най-добре е да ги хапваме, когато са пресни. Да запазим тези зеленчуци пресни, обаче не е лесна задача.

Днес можем да си купим домати от магазина всеки ден, когато пожелаем, но все пак трябва да се примирим с пластмасовия им вкус. Най-добре е да запазим истински вкусните домати, годни за ядене по-дълго.

домати
Снимка: Thinkstock

На първо място трябва да знаете, че домашният хладилник няма да ви помогне за тази цел. Съхраняването им в него спира процесите на зреене и влошава аромата и качеството им. Ако планирате да ги консумирата в рамките на два-три дни, най-добре е да ги съхранявате в хартиен плик. При тях сложете банан или ябълка и оставете газа етилен да си свърши работата.

За по-продължително съхранение доматите трябва да са оставени на проветриво място. Важно е да знаете, че те издържат по-дълго, ако са откъснати с част от стъблото. То трябва да се остави да стои нагоре. За оптимални резултати ги сложете в хартиен плик.

Друг трик е, ако отглеждате сами домати, да откъснете последните, преди да са узрели.

Наберете ги с поне един или два сантиметра от стъблото. Поставете ги върху хартия на балкона, но не директно срещу слънчева светлина. Там те ще узреят постепенно и ще можете да похапвате зрели и вкусни домати в продължение на седмици. Съхранените по този начин домати не обичат студа, така че ако застудее навън, трябва да ги приберете.

домати
Снимка: Thinkstock

По възможност доматите трябва да се пипат само за дръжките и да не се допират един до друг. В хладилник може да се съхраняват поставени в тъмна кутия, покрита с прозрачен целофан, предварително с направени няколко отвора за въздух.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти