Как да се възстановим бързо след грип

Как да се възстановим бързо след грип
Снимка: Thinkstock

Децата, особено “градинските”, вече са изкарали по няколко настинки и на практика са с постоянно течащи нослета. И естествено са метнали няколко вирусчета към вас, за да сте солидарни. А който е изкарал и грип, е издърпал късата клечка.

Защото, ако след другите вируси за седмица се оздравява, то грипът не се шегува. Може да се влачите и месеци полуболен, полуздрав. Затова се стягайте, помогнете на организма да преодолее последиците от боледуването и той ще ви се отблагодари.

На първо място, избягвайте срещи с нови вируси. Те точно това търсят –изтощен организъм. При възможност спрете децата от детска ясла и градина, особено ако са боледували тежко и продължително. Избягвайте места с много хора – молове, кина, театри, събирания. Стойте надалеч от кихащи, кашлящи и смъркащи колеги и приятели. Мийте постоянно ръцете.

Дайте шанс на организма да преодолее бързо последиците от грипа.

грип настинка
Снимка: Thinkstock

Почивайте повече, спете по-дълго от обичайното, отложете задачите с голямо натоварване (стрес), поглезете се, отдайте се на любимото си хоби (релаксация).

Използвайте слънчевите дни, излезте на разходка на чист въздух, поиграйте с децата навън, раздвижете се да засилите кръвообрaщението. Така ще натрупате и витaмин Д, той е полезен за имунитета, а слънцето е естествен антидепресант. Увреденият от грипа организъм се нуждае от свеж и чист въздух, проветрявайте често.

Посетете сауна за изчистване на токсините, направете си парна баня. Доказано е, че парите в турската баня помагат за изхвърлянето на вирусите.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

И разбира се, храната.

Обърнете внимание на качественото, здравословно хранене повече от друг сезон в годината.

Българското кисело мляко е една от най-полезните храни след грип. Лактобацилите нормализират чревната флора и укрепват имунитета. За да сте сигурни, че млякото е истинско, избирайте опаковки, на които пише, че е по БДС. За разлика от киселото мляко обаче, прясното и останалите млечни продукти образуват допълнително слуз в организма (вече си имате достатъчно в носа и бронхите), така че ги избягвайте.

Да не забравяме и класиката при настинки – чесънът, поне 3-4 скилидки дневно. Могат да се сложат в млечна салата, така се притъпява лютивото.

грип съвети
Снимка: Thinkstock

Другата класика – медът, също има голяма полза в борбата с грипа. Освен в чайове (не горещи), медът може да се приема и по лъжичка сутрин на гладно, стига да не ви дразни стомаха. Отлична рецепта за добър имунитет е настърган джинджифил, смесен с мед.

Витамините се доставят от плодовете и зеленчуците. Най-добре е да се консумират цели заради целулозата, полезна за изчистване на червата, но и чаша фреш е добро решение.

Няколко чаши билков или зелен чай осигуряват антиоксидантите, така необходими след боледуване, а много билки имат противовъзпалително и откашлично действие.

Разнообразното хранене осигурява всички необходими съставки за здрав организъм.

Ако прибавите и нещо пикантно като люти чушки, още по-добре.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Но има храни, за които трябва да забравите, ако сте боледували наскоро. На първо място това са сладките тестени изделия. Те предизвикват гниене в червата и образуване на токсини. Консервантите, подобрителите, овкусителите и всичката химия в готовите храни само ще забавят оздравителния процес.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти