Как да се справим с жегата?

Как да се справим с жегата?
Снимка: Thinkstock

Не само, че е лято, ами и е доста топло. Наистина задушно и на много от нас ни става лошо и доста дискомфортно от тази жега. 

Трябва да се научим да се справяме с времето и да контролираме процесите в тялото си, за да можем да имаме пълноценен ден както в офиса, така и навън. 

Има няколко неща, които можем да направим, за да претвратим топлото време да навреди на тялото ни и да се почувстваме по-добре, дори и ако е навън е невероятна жега.

Важно е да приемаме много течности, за да може тялото ни да не се дехидратира и да запази нормания си тонус. Важно е да приемаме достатъчно вода, тъй като с дишането и изпотяването в топлото време се губят много течности, които трябва да си набавим обратно. 

Специалистите отбелязват, че посягането към алкохола е лоша идея, но соковете и айрянът са добра алтернатива в топлото време, докато температурите не спаднат с настъпването на вечерта. 

Трябва да внимаваме с големите температурни разлики между вътре и вън. Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя е и доста стресова за организма. Нека не допускаме разлика в температурата между стаята и времето навън повече от 4-6 градуса. 

Хубаво е  да приемаме лека храна и храненето да бъде по-често и в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на тлъсто месо и пикантни храни. 

Колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци и плодове.

Хубаво е да не прекарваме много време навън в най-големите горещини. А дори и това да се наложи да носим много леки дрехи и задължително шапка, която да предпазва главата ни. За предпочитане са естествените материи и светли цветове. 

Нека не забравяме слънцезащитен крем и задължителната хидратация на кожата. 

Не бива да прекаляваме с прекалената физическа активност в горещите дни. Ако все пак ни предстои такава, е хубаво да я свършим в по-хладната част на деня. 

Правилното дишане е ключ към доброто състояние през лятото. Вдишвайте бавно, задръжте леко дъха си и след това издишайте също толкова бавно. Повтаряйте упражнението 10 пъти всеки път, когато ви стане топло. 

Добре е да стоим на сянка и ако не ни се налага да не излизаме между 12:00 и 16:00 часа. 

Прохладните душове са класически метод за противодействие на горещината. те имат и редица полезни действия за организма - намаляват кръвното налягане, стимулират кръвообращението, подобряват оросяването, намаляват болките и възпаленията и релаксират нервната система. 

Ако имаме възможност, е добре да поддържаме хладна температура в жилището си. Затворете прозорците и особено онези, които са директно изложени на слънчева светлина през деня. 

Още полезни статии, които да прочетете:

Съвети за боядисаната коса през лятото

Неустоима по време на ваканция

Как да се грижим за деликатната кожа под мишниците през лятото

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти