Йога за изваян корем и талия

Йога за изваян корем и талия
Снимка: Личен архив

Много често подуването на корема и отпуснатите коремни мускули застрашават не само външната ни красота, а са и признак за влошаване на здравето ни. Подбрала съм ви няколко нови упражнения за поддържане на корема и талията ви. Първо загрейте със слънчевия комплекс. Направете го поне 4 пъти. Той също намалява обиколката на талията.

Легнете по гръб с длани обърнати на долу за по-голяма стабилност. С вдишване започнете да повдигате краката едновременно. С издишване ги сваляйте на пода.

Аз отделям по 2 минути за това упражнение. Не бързайте. Ако ви затруднява да повдигате изпънати едновременно двата крака правете упражнението със свити колене или повдигайте краката един по един като ги редувате.

Следват няколко упражнения, които отново заздравяват коремните мускули и оформят талията, но също тонизират гръбначния стълб и подобряват кръвообращението. Освен това ни подготвят добре за главоколянна поза.

Седнете с изпънати, разтворени крака. Вдишайте и с издишване се наведете първо към единия. Тук дишайте нормално и задръжте 5-10 секунди. Движенията ви може да са по-пружиниращи. С вдишване се вдигнете. После се наведете към другия крак.

Сега отпуснете дясната ръка пред десния крак. Вдигнете лявата с вдишване и с издишване започнете да се накланяте странично към десния крак. Ако можете хванете с дясната ръка дясното стъпало и се опитайте да го достигнете и с лявата ръка. Отново задържаме с нормално дишане 5-10 сек. Вдишайте и бавно се върнете обратно. Повторете на другата посока.

Сега съберете краката. Свийте десния и поставете стъпалото опряно във вътрешната страна на бедрото на левия крак, а ако сте по-гъвкави върху бедрото. Хванете с лява ръка дясното коляно и се извийте на дясно, подпирайки се на дясната ръка. Задръжте малко. Повторете на другата страна.

Останете в седнало положение. Да направим и "главоколянна поза". Двата крака са един до друг. Вдигате ръце на горе и издишвайки се наведете напред от таза колкото можете към краката. Не сгъвайте колене и не огъвайте гръбнака. Дишайте нормално.

Опитвайте се с всяко издишване да се накланяте по-напред. По-гъвкавите могат да опрат първо корема, после гърдите и дори главата към краката. Важно е да изпълнявате позата докъдето ви е удобно без да изпитвате голямо напрежение.

Задръжте в позата отначало за няколко дълбоки вдишвания и издишвания (около 20 сек), а когато се почувствате удобно в нея - колкото желаете. Тази асана много добре оформя талията, но е и една от най-полезните в йога изобщо.

Продължаваме с газова поза. Легнете и прегърнете двата крака. Притиснете ги към гърдите. Останете така или с вдишване повдигайте главата към коленете и с издишване я връщайте на пода. Каквото и да изберете около минута е достатъчна.

Отпуснете краката на земята и да направим поза рало.

Ръцете са с длани обърнати надолу. Издишайте и с вдишване повдигнете краката нагоре, докато образуват прав ъгъл с тялото. С издишване повдигнете и седалището и спуснете краката над главата, докато пръстите ви опрат в пода. Останете така като дишате нормално. Брадичката трябва да има контакт с  гърдите. Нека концентрацията на мисълта ви е в слънчевия сплит, малко над пъпа. Не се притеснявайте, ако първоначално заемате рало със сгънати колене или не опирате пръстите на краката в пода. С постоянни тренировки ще подобрите позата. Опитайте да останете статични няколко секунди като постепенно увеличавате времето. Върнете се с издишване много бавно в легнало положение.

Накрая ще завършим с една асана, огъваща в обратна посока тялото ни.

Изберете кой от двата начина на изпълнение ще ви е по-удобен. Да приседнете с леко раздалечени колене на петите си, да поставите ръце на тях и оттук да повдигнете таза на горе като извивате кръста, а главата спускате назад. Или да се опитате първо да се извиете и да хванете  едната пета, после другата. Каквото и да изберете знайте, че и тази поза стяга мускулите на корема.

Клипове с йога на Светла Иванова можете да гледате в официалния ѝ профил във Vbox7 тук.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент